Primăriile se vor împrumuta de la Trezorerie cu dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor

Primăriile se vor împrumuta de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor (datoriile mai vechi de 90 de zile) şi vor rambursa împrumutul în cinci ani, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 20:46
Primăriile se vor împrumuta de la Trezorerie cu dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor

Împrumutul va fi la dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României /BNR/, pentru plata arieratelor autorităţilor publice locale la 31 decembrie 2012, a precizat ministrul Daniel Chiţoiu, la dezbaterile generale pe marginea bugetului pe anul 2013, în comisiile parlamentare de buget-finanţe.

Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Erik de Vrijer, a arătat, marţi, într-un interviu acordat AGERPRES, că arieratele unor primării sunt mult mai mari decât veniturile proprii şi acestea nu vor putea rambursa în cursul anului 2013 creditul de trezorerie pentru stingerea datoriilor.

‘Suntem preocupaţi de faptul că în cazul unor autorităţi locale arieratele sunt mai mari, în unele cazuri mult mai mari, decât veniturile proprii. Probabil acestea vor beneficia de un credit-punte de la administraţia centrală, pe care îl vor rambursa într-o perioadă mai lungă de un an’, a afirmat Erik de Vrijer.

Oficialul FMI a apreciat că, dacă măsurile speciale prevăzute în premieră în legea bugetului de stat pe 2013 vor fi implementate corect, autorităţile vor reuşi să elimine arieratele administraţiei locale până la finalul anului 2013.

‘Sunt două tipuri de măsuri, măsuri care ajută administraţia publică locală să plătească arieratele pe care le au, utilizând creditul – punte şi măsuri pentru a preveni creşterea arieratelor în viitor, în particular printr-o gestionare mai bună a proiectelor de investiţii care sunt co-finanţate. Pentru finalul acestui an ţinta este aproape de zero, dar la sfârşitul anului 2012 ţinta era de 300 milioane lei, iar nivelul lor a fost de 840 milioane lei, dar oricum un nivel mai bun decât 1,3 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie 2012. Ca o precondiţie pentru evaluarea acordului, am cerut Guvernului să atingă ţinta din decembrie 2012, iar apoi să le elimine, dacă este posibil până la finalul anului 2013’, a precizat şeful Misiunii FMI.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au început miercuri dezbaterile asupra proiectului legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2013 în vederea întocmirii rapoartelor, urmând ca pe 5 februarie, la o zi după începerea oficială a primei sesiuni parlamentare ordinare din noua legislatură, cele două acte normative să intre în plenul comun.

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale s-au aflat de luni până miercuri în dezbaterile comisiilor parlamentare permanente pentru a primi avize. Toate bugetele ministerelor şi instituţiilor publice au primit avize favorabile, majoritatea în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o creştere economică de 1,6%, o inflaţie medie anuală de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România se pregăteşte pentru un val de refugiaţi ucrainieni. Rezerva strategică e gândită pentru câteva mii de persoane
România se pregăteşte pentru un val de refugiaţi ucrainieni. Rezerva strategică e gândită pentru câteva mii de persoane
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că România este pregătită pentru a primi mii de eventuali refugiaţi, ...
Moderna a început testele clinice pentru un rapel împotriva Omicron
Moderna a început testele clinice pentru un rapel împotriva Omicron
Compania americană Moderna a anunţat miercuri că a început testele clinice pentru o doză de rapel a unui vaccin conceput ...
Ungaria nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, întrucât Kievul nu respectă drepturile minorităţii maghiare – Peter Szijjarto
Ungaria nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, întrucât Kievul nu respectă drepturile minorităţii maghiare – ...
Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea ...