Primarul Capitalei, obligat de Tribunalul Dâmboviţa să dispună demolarea turnului Cathedral Plaza

Tribunalul Dâmboviţa, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, l-a obligat pe primarul general al Capitalei să emită decizia prin care să dispună desfiinţarea turnului Cathedral Plaza şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, pentru a reface cadrul natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif, susţine ARCB într-un comunicat remis duminică.
Economica.net - Dum, 09 sept. 2012, 13:53
Primarul Capitalei, obligat de Tribunalul Dâmboviţa să dispună demolarea turnului Cathedral Plaza

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice, prin această decizie definitivă „legalitatea este repusă în drepturi” şi se răspunde dorinţei cetăţenilor români care s-au pronunţat în proporţie de 81,1% în favoarea desfiinţării clădirii, conform unui sondaj realizat pe 13 iulie 2011.

‘Suntem în măsură să prezentăm în faţa autorităţilor publice şi ultima verigă solicitată în vederea desfiinţării construcţiei ilegale, înălţată prin abuz, înşelătorie, prin pârghii oculte, cu mulţi bani investiţi în acte cel puţin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desfiinţarea acestei aventuri ilegale cu implicaţii asupra patrimoniului naţional şi asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanţei de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcţiei pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Reamintim că şi DNA continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepţie fictivă a construcţiei”, a declarat potrivit surse citate Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de Bucureşti.

Conform comunicatului ARCB, în motivarea sentinţei de către Tribunalul Dâmboviţa se arată că „decizia de desfiinţare a construcţiei reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului ‘ceea ce este nul nu produce efecte'”.

De asemenea, se reţine că „autorităţile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecinţelor materiale produse”, că „desfiinţarea acestei construcţii reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalităţii iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor şi intereselor reclamanţilor”.

Instanţa arată că „interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanţilor este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spaţiu public, ci un spaţiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să ţină seama”, se mai menţionează în comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...