Primarul din Tg. Mureş dă în judecată Ministerul Dezvoltării pentru corecţii aplicate pe proiecte UE

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, afirmă că bugetul local este "dat peste cap" din cauza corecţiilor financiare aplicate în urma controalelor la proiectele mari cu finanţare europeană şi spune că va da în judecată Ministerul Dezvoltării, a cărui echipă a găsit iniţial totul în regulă.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 20:25
Primarul din Tg. Mureş dă în judecată Ministerul Dezvoltării pentru corecţii aplicate pe proiecte UE

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat că bugetul municipalităţii trebuie să suporte corecţii de 25 la sută pentru două din proiectele europene de peste 5 milioane de euro aflate în derulare, în baza OUG 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că echipa de control trimisă, iniţial, de Ministerul Dezvoltării nu a găsit nereguli, însă apoi au mai fost făcute verificări, în urma cărora i s-au impus corecţiile respective.

Florea a afirmat că, în prezent, municipalitatea are blocată o sumă de trei milioane de lei şi singura şansă de a debloca banii respectivi este să dea în judecată Ministerul Dezvoltării.

„Noi am fost controlaţi de o echipă a Ministerului Dezvoltării, care nu a găsit nereguli. Aceeaşi echipă a venit anul trecut şi, în baza OUG 66/2011, cofinanţarea noastră pe proiectele cu fondurile europene ajunge să fie de 27 la sută, de la doi la sută. Este o modificare a regulilor în timpul jocului, ceea ce creează foarte mari probleme. Toate proiectele europene de peste cinci milioane de euro au fost încărcate cu încă 25 la sută contribuţie locală, ceea ce era doi la sută iniţial, iar cele sub cinci milioane de euro au fost încărcat cu sume între cinci şi yece la sută. Nu se poate aşa ceva, noi avem bugete multianuale votate, avem o strategie financiară. Nu poţi să vii şi să faci acest lucru în timpul derulării proiectelor. Suntem obligaţi să dăm în judecată Ministerul Dezvoltării, pentru că eu banii aceştia trebuie să-i disloc de la alte proiecte. În momentul acesta se dă peste cap bugetul cu absolut tot. (…) Guvernul trebuia să asigure fondurile acestea şi a inventat o serie de chestii. Singura şansă este să ne adresăm instanţei de judecată”, a declarat Florea.

El a adăugat că aceasta este o „acţiune concertată împotriva tuturor primăriilor” din partea Guvernului şi că nu ar vrea să fie răutăcios, dar poate nu este o coincidenţă faptul că s-a promovat recent legea falimentului administraţiilor publice locale.

Florea a spus că astfel se pot bloca toate proiectele administraţiilor publice locale, adăugând că i-a ridicat această problemă, în urmă cu o zi, directorului pentru România al BERD, James Hyslop, care i-a spus că va aborda subiectul în discuţiile cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, banca sa fiind dispusă să acorde credite pentru a acoperi sumele cu care sunt afectate astfel bugetele locale.

„Cei 25 la sută ne afectează bugetul în totalitate, sigur că va fi afectat oricare din proiectele europene”, a arătat Florea, care nu a exclus posibilitatea ca, din cauza afectării bugetului, să nu mai realizeze drumul spre staţia de sortare de la Vălureni – obligaţia municipalităţii în proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţ, gestionat de Consiliul Judeţean Mureş, în valoare de peste 100 de milioane de lei, majoritatea fonduri europene accesate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...