Primarul din Tg. Mureş dă în judecată Ministerul Dezvoltării pentru corecţii aplicate pe proiecte UE

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, afirmă că bugetul local este "dat peste cap" din cauza corecţiilor financiare aplicate în urma controalelor la proiectele mari cu finanţare europeană şi spune că va da în judecată Ministerul Dezvoltării, a cărui echipă a găsit iniţial totul în regulă.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 20:25
Primarul din Tg. Mureş dă în judecată Ministerul Dezvoltării pentru corecţii aplicate pe proiecte UE

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat că bugetul municipalităţii trebuie să suporte corecţii de 25 la sută pentru două din proiectele europene de peste 5 milioane de euro aflate în derulare, în baza OUG 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că echipa de control trimisă, iniţial, de Ministerul Dezvoltării nu a găsit nereguli, însă apoi au mai fost făcute verificări, în urma cărora i s-au impus corecţiile respective.

Florea a afirmat că, în prezent, municipalitatea are blocată o sumă de trei milioane de lei şi singura şansă de a debloca banii respectivi este să dea în judecată Ministerul Dezvoltării.

„Noi am fost controlaţi de o echipă a Ministerului Dezvoltării, care nu a găsit nereguli. Aceeaşi echipă a venit anul trecut şi, în baza OUG 66/2011, cofinanţarea noastră pe proiectele cu fondurile europene ajunge să fie de 27 la sută, de la doi la sută. Este o modificare a regulilor în timpul jocului, ceea ce creează foarte mari probleme. Toate proiectele europene de peste cinci milioane de euro au fost încărcate cu încă 25 la sută contribuţie locală, ceea ce era doi la sută iniţial, iar cele sub cinci milioane de euro au fost încărcat cu sume între cinci şi yece la sută. Nu se poate aşa ceva, noi avem bugete multianuale votate, avem o strategie financiară. Nu poţi să vii şi să faci acest lucru în timpul derulării proiectelor. Suntem obligaţi să dăm în judecată Ministerul Dezvoltării, pentru că eu banii aceştia trebuie să-i disloc de la alte proiecte. În momentul acesta se dă peste cap bugetul cu absolut tot. (…) Guvernul trebuia să asigure fondurile acestea şi a inventat o serie de chestii. Singura şansă este să ne adresăm instanţei de judecată”, a declarat Florea.

El a adăugat că aceasta este o „acţiune concertată împotriva tuturor primăriilor” din partea Guvernului şi că nu ar vrea să fie răutăcios, dar poate nu este o coincidenţă faptul că s-a promovat recent legea falimentului administraţiilor publice locale.

Florea a spus că astfel se pot bloca toate proiectele administraţiilor publice locale, adăugând că i-a ridicat această problemă, în urmă cu o zi, directorului pentru România al BERD, James Hyslop, care i-a spus că va aborda subiectul în discuţiile cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, banca sa fiind dispusă să acorde credite pentru a acoperi sumele cu care sunt afectate astfel bugetele locale.

„Cei 25 la sută ne afectează bugetul în totalitate, sigur că va fi afectat oricare din proiectele europene”, a arătat Florea, care nu a exclus posibilitatea ca, din cauza afectării bugetului, să nu mai realizeze drumul spre staţia de sortare de la Vălureni – obligaţia municipalităţii în proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţ, gestionat de Consiliul Judeţean Mureş, în valoare de peste 100 de milioane de lei, majoritatea fonduri europene accesate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile Municipale Tehnologia Informaţiei şi Sport pentru Toţi Bucureşti, dizolvate – deciziile publicate în Monitorul Oficial
Companiile Municipale Tehnologia Informaţiei şi Sport pentru Toţi Bucureşti, dizolvate – deciziile publicate în ...
Deciziile acţionarilor Companiilor Municipale Tehnologia Informaţiei şi Sport pentru Toţi Bucureşti privind dizolvarea şi lichidarea acestora au fost publicate recent în Monitorul Oficial.......
Criza submarinelor – Miniştrii de externe ai UE şi-au exprimat la New York solidaritatea cu Franţa împotriva SUA
Criza submarinelor – Miniştrii de externe ai UE şi-au exprimat la New York solidaritatea cu Franţa împotriva SUA
Ţările membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat luni, la New York, sprijinul în favoarea Franţei şi împotriva Statelor ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 21.09.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 21.09.2021
Euro rămâne aproape de maximul istoric în faţa leului şi azi.
Cartuşul de cerneală pe care îl găseşti la uşă înainte să se golească cel din imprimantă
Cartuşul de cerneală pe care îl găseşti la uşă înainte să se golească cel din imprimantă
Cererea de echipamente de imprimare acasă a crescut în cei aproape doi ani de pandemie COVID-19. Este efectul direct al ...