Primele vagoane româneşti de călători ajung în Brazilia. FOTO

Astra Vagoane Călători expediază în ultima săptămână din an un prim lot de 28 de vagoane către VALE Brazilia. Contractul cu gigantul brazilian este de 100 de vagoane pentru care Astra va încasa 100 de milioane de euro
Florin Cojocaru - joi, 27 dec. 2012, 22:06
Primele vagoane româneşti de călători ajung în Brazilia. FOTO

Primul lot de 28 de vagoane din cele 100 pe care Asta Vagoane Călători Arad trebuie să le livreze companiei braziliene Vale pleacă către client în ultima săptămână a acestui an, potrivit proprietarului Astra, Valer Blidar. Fiecare dintre vagoane costă circa 1 milion de euro astfel încât în primul trimestru al anului viitor conturile fabricii româneşti vor fi alimentate cu 28 de milioane de euro. Vagoanele ar fi trebuit să plece încă de la începutul acestei luni, însă VALE nu a avut niciun vapor de transport disponibil. „Brazilienii au dat acceptul pentru prototip de mai mult timp. Noi am terminat primele 28 de vagoane într-un timp record şi le punem pe vapor undeva în ultima săptămână a acestei luni. Ajung la destinaţie pe undeva în jurul datei de 10 ianuarie. Următorul lot îl vom expedia undeva prin trimestru 2 sau 3 al lui 2013”, a spus Blidar pentru ECONOMICA.NET.

Livrarea tuturor vagoanelor către compania braziliană se va face într-o perioadă de doi ani şi jumătate.

Din cele 100 de vagoane, 96 sunt de călători, 2 sunt vagoane generator şi alte 2 sunt vagoane poştale. Vagoanele de călători au o capacitate de 96 de locuri la clasa a doua şi 74 la clasa 1.
Vagoanele Astra vor transporta călători pe o lungime de 1.200 de km în regiunea de Nord-Est a ţării sud-americane pe o cale ferată care face legătura între ţărmul atlantic şi bazinul Amazonian.

Contractul cu Vale de 100 de milioane de euro pentru 100 de vagoane de călători a fost semnat la începutul acestui an. La vremea participării la licitaţie, Valer Blidar spunea că obţinerea contractului a fost un demers destul de dificil. Mai ales că a avut nevoie de o scrisoare de garanţie bancară, pe care a obţinut-o, într-un final, de la EximBank. „Am fost la patru, cinci bănci locale şi niciuna nu mi-a dat această scrisoare ce acoperea 30% din valoarea contractului. Condiţiile impuse de aceste bănci, pe care nu vreau să le numesc, erau imposibil de îndeplinit, în schimb la EximBank am găsit ajutorul de care aveam nevoie”, declara în luna februarie Valer Blidar.

Blidar nu se mulţumeşte însă cu contractul cu Vale, care îi va asigura un venit considerabil timp de doi ani şi jumătate. Omul de afaceri caută şi alte contracte în America de Sud. „Noi avem om în zonă, în America de Sud, care tatonează terenul acolo, discută. O să vedem ce se va întâmpla pentru că un contract se obţine foarte greu”, ne-a mai declarat Blidar.

Patronul Astra Vagoane dorea un contract şi în Malaezia, dar business-ul a căzut. „În Malaysia nu am reuşit pentru că s-au dus chinezii, inclusiv cu finanţare. Statul chinez sprijină firmele în domeniul acesta, astfel că au mai multe şanse, deşi produsul lor e mult inferior”, ne-a explicat Blidar.

Grupul Vale, este un conglomerat de companii cu sediul central în Brazilia și se situează pe locul doi în lume în sectorul mineritului. Prezent în 38 de țări, de pe cinci continente, gigantul are  peste 126.000 de angajați proprii și încă 50.000 care sunt implicați în proiectele companiei.

Compania Astra Vagoane Călători Arad este cel mai mare jucător intern pe piața producătorilor de vagoane de cale ferată și tramvaie pentru călători din România, fiind principalul furnizor al CFR Călători.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...