1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Primele autobuze electrice și troleibuze noi sosesc la Brașov FOTO

Săptămâna aceasta au sosit la Brașov primul troleibuz polonez Solaris, dar și primul autobuz electric cehesc Sor, potrivit Primăriei Brașov. Toate mijloacele de transport cumpărate au culoarea verde, la fel ca autobuzele noi din flota RATBV.

10 mai, 2020 | | ECONOMICA.net

Luni, 4 mai, a ajuns la Brașov primul troleibuz produs de firma poloneză Solaris Bus & Coach S.A., dintre cele 26 achiziționate.

Troleibuzele model „Solaris Trollino 18“, de 18 metri, articulate, au o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune.

Acestea sunt dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, două unități de aer condiționat pentru pasageri și una pentru șofer, două display-uri pentru anunțuri și reclame, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.

Vehiculele sunt dotate cu acumulator, care oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta) cu o diferență de nivel de 7 centimetri. Articulația este controlată electronic, iar sistemul de propulsie este furnizat de Skoda, motorul având minimum 240 kW (aproximativ 320 cai putere).

Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h. Troleibuzele au culoarea verde, la fel ca autobuzele noi din flota RATBV.

Valoarea achiziției este de peste 92 milioane lei inclusiv TVA, din care 2% reprezintă contribuția Municipiului Brașov și 98% fonduri nerambursabile.

Primul autobuz electric

Joi, 7 mai, a fost livrat la Brașov primul autobuz electric produs de firma SOR Libchavy s.r.o., din Cehia. Autobuzul este primul dintre cele 52 achiziționate cu finanțare de 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în două loturi, de 32 și respectiv 20 de autobuze.

Cele 32 de autobuze din primul lot, din care face parte și autobuzul livrat deja astăzi, în cadrul contractului semnat în iulie 2019, au o lungimea de 12 metri, cu câte 3 uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate 102 călători din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, 3 validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație.

Date tehnice pentru cele 32 autobuze electrice

 lungime autobuz: 12 m (standard),
 număr uși acces pasageri: 3 uși duble,
 podea joasă integral, rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități, suspensie cu funcție de înclinare a vehiculului în stație,
 capacitate călători: 102 pasageri, din care 35+1 pe scaune,
 motor electric de tracțiune amplasat central, putere nominală: 160 kW, cu recuperarea energiei la frânare,
- baterii de tracțiune: capacitate 263 kWh, autonomie minim 200 km, timp de utilizare minim: 5 ani
 dotări:
aer condiționat,
panouri electronice pentru afișarea rutei și destinației, spre exterior,
Supraveghere video exterior/interior autobuz (7 camere video / vehicul),
3 validatoare carduri contactless/vehicul,
Computer de bord pentru managementul rutei (GPS)
Monitor LCD pentru afișarea rutei, a stației care urmează și informarea pasagerilor,
Sistem automat de numărare a pasagerilor,
Sistem de diagnosticare și colectare parametri vehicul,
Sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat,
garantie: 5 ani sau 500.000 km (condiția care se îndeplinește prima), inclusiv pentru bateriile de tracțiune.

Autobuzele vor fi livrate împreună cu 2 tipuri de stații de încărcare:
– pentru încărcare lentă în garaj: 32 stații (câte una pentru fiecare autobuz),
– pentru încărcare rapidă în capăt de linie și Garaj: 9 stații (Gara Brașov, Independenței, Panselelor, Rulmentul, Saturn, Stadionul Municipal, Timiș-Triaj, Triaj și Garaj). Încărcarea rapidă se realizează prin intermediul pantografului montat pe autobuz.

Valoare contract: 75.550.720,00 lei fără TVA.

La sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Brașov a atribuit, în urma unei licitații publice, aceleiași firme contractul pentru furnizare a încă 20 de autobuze electrice, finanțate tot de Administrația Fondului de Mediu

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO