Update 3: ONU confirmă intrarea în Gaza a 20 de camioane cu alimente și medicamente. Primele camioane cu ajutoare umanitare au început să intre din Egipt în Fâșia Gaza

Update 3: Ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza prin punctul de trecere al frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, poate fi distribuit doar în sudul enclavei palestiniene şi în niciun caz în nord, a declarat pentru EFE o sursă din cadrul agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).
AGERPRES - sâm, 21 oct. 2023, 11:40
Update 3: ONU confirmă intrarea în Gaza a 20 de camioane cu alimente și medicamente. Primele camioane cu ajutoare umanitare au început să intre din Egipt în Fâșia Gaza

Agenţia se va ocupa de furnizarea de asistenţă spitalelor din sudul Fâşiei Gaza, unde guvernează gruparea islamistă Hamas.

De altfel, forţele de apărare ale Israelului (IDF) au anunţat sâmbătă, potrivit Reuters, că ajutorul umanitar care intră în Fâşia Gaza va ajunge doar în regiunile sudice ale enclavei. IDF le-a cerut civililor palestinieni să se îndrepte către această zonă pentru a evita să fie prinşi în luptele pe care armata israeliană le poartă cu Hamas.

Într-un briefing televizat, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a precizat că transporturile nu includ combustibil.

Hagari a prezentat totodată o estimare în creştere, la 210 persoane, a numărului de ostatici deţinuţi de Hamas de la atacul surpriză pe care l-a lansat la 7 octombrie asupra sudului Israelului, şi a precizat că circa o cincime din rachetele palestiniene lansate începând de vineri au căzut în Gaza din cauza unor defecţiuni şi au provocat victime.

IDF a mai anunţat că, până acum, circa 700.000 de locuitori din Gaza şi din zonele învecinate s-au deplasat către sudul enclavei.

În fine, armata israeliană a cifrat la 307 numărul militarilor israelieni ucişi de la începutul ostilităţilor.

Update 2: Ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, va fi livrat doar spitalelor din enclavă şi nu include apă, a confirmat pentru EFE un oficial al Crucii Roşii, transmite Agerpres.

Sursa citată a indicat că asistenţa umanitară include doar conserve, medicamente, pături şi saltele.

Totodată, Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM) a anunţat că primul convoi cu asistenţă umanitară pentru Fâşia Gaza conţine 60 de tone de alimente, transmite dpa.

Conserve de ton, făină, pastă şi fasole, printre altele, vor fi distribuite celor aflaţi în nevoie cât mai repede cu putinţă, a transmis PAM sâmbătă.

Directoarea executivă a PAM, Cindy McCain, a transmis un mesaj din Cairo, pledând pentru „accesul umanitar imediat, sigur şi susţinut în Gaza”. Ea a declarat că este doar o chestiune de zile până când hrana se va epuiza şi locuitorii Gazei vor flămânzi.

PAM mai are pregătite încă 930 de tone de alimente în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei cu Gaza, de la Rafah, şi intenţionează să asiste circa 1,1 milioane de oameni în următoarele două luni.

Update: Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare, OCHA, a confirmat sâmbătă că 20 de camioane cu alimente, apă şi medicamente au intrat în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, prin punctul de trecere al frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, transmite EFE, citată de Agerpres.

Directorul adjunct al Biroului OCHA din teritoriile palestiniene, Andrea De Domenico, a declarat pentru EFE că Crucea Roşie Egipteană conduce operaţiunea de a aduce asistenţă umanitară în enclava palestiniană.

La rândul său, AFP transmite că primele camioane cu ajutor umanitar au intrat în Fâşia Gaza, dinspre Egipt.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat începerea livrărilor de ajutoare pentru Fâşia Gaza, potrivit dpa.

„Este bine şi este important că primul ajutor umanitar ajunge acum la oamenii din Gaza. Au nevoie de apă, hrană şi medicamente – nu-i vom lăsa singuri. Guvernul federal continuă să folosească toate canalele pentru a uşura suferinţa în acest conflict”, a scris Scholz pe social media.

Şi ministrul de externe britanic James Cleverly a reacţionat sâmbătă, apreciind că deschiderea punctului de frontieră între Egipt şi Gaza nu poate fi „un eveniment izolat”.

„Camioane care transportă ajutor vital încep să treacă dinspre Rafah către Gaza”, a confirmat şeful diplomaţiei britanice, într-un mesaj postat pe X.

Cleverly a declarat că ajutorul umanitar „este o gură de oxigen pentru cei aflaţi în suferinţă” în enclava palestiniană. „Regatul Unit va continua să facă presiuni pentru a se permite accesul umanitar în Gaza”, a adăugat ministrul britanic, care intenţionează să participe sâmbătă la summitul internaţional organizat de Egipt pentru a aborda conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas.

Știrea inițială

Primele camioane cu ajutoare umanitare pentru Fâşia Gaza au început să traverseze sâmbătă punctul de trecere al frontierei Rafah, din Egipt, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană, transmite dpa, citată de Agerpres.

Douăzeci de camioane cu provizii medicale ar urma să pătrundă în Fâşia Gaza, a relatat postul de ştiri egiptean Al-Qahera.

Acestea sunt primele transporturi prin punctul de trecere Rafah în două săptămâni, de la izbucnirea războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Israel a impus un „asediu total” asupra enclavei palestiniene după atacul-surpriză al Hamas asupra sudului Israelului, la 7 octombrie. Gaza, fâşie de coastă dens populată, a fost privată de alimente, combustibil, medicamente, apă şi alte provizii esenţiale, apărând temeri privind o catastrofă umanitară.

Hamas a confirmat, într-o declaraţie de presă citată de Reuters, că un convoi din 20 de camioane cu ajutor urmează să intre sâmbătă în Gaza.

„Convoiul cu ajutor umanitar care ar trebui să intre astăzi (sâmbătă – n.r.) include 20 de camioane care transportă medicamente, provizii medicale şi un număr limitat de provizii alimentare (conserve)”, a transmis biroul de presă al Hamas.

Biroul de presă al Hamas a declarat, citat de Reuters, că ajutorul „nu va schimba condiţiile medicale catastrofale din Gaza”.

Te-ar mai putea interesa și
Până la 2 trilioane de dolari sunt „spălaţi” anual la nivel global – analiză Deloitte
Până la 2 trilioane de dolari sunt „spălaţi” anual la nivel global – analiză Deloitte
Până la două trilioane de dolari sunt spălaţi anual la nivel global, iar impactul criminalităţii financiare este resimţit în toate segmentele societăţii, se arată într-o analiză......
Apple reduce preţurile la telefoanele iPhone vândute în China
Apple reduce preţurile la telefoanele iPhone vândute în China
Grupul american Apple a lansat o campanie agresivă de reduceri pe site-ul său oficial Tmall din China, cea mai importantă ...
România și Qatar vor coopera în domeniul comunicațiilor electronice
România și Qatar vor coopera în domeniul comunicațiilor electronice
România, reprezentată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), și statul ...
România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE, în 2023
România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE, în 2023
Statele membre ale Uniunii Europene au importat anul trecut din ţările situate în afara blocului comunitar 163.700 tone ...