Primele orașe cu centuri transferate de la centru: Făgăraș, Aleșd și Beiuș vor avea variante ocolitoare făcute de aleșii locali

Construcția de variante ocolitoare era până anul acesta în sarcina Companiei de Drumuri. După ce Guvernul a permis transferul unor proiecte de infrastructură de la centru către autorități locale, au apărut primele exemple de proiecte preluate de către aleșii locali.
Anemona Andone - Dum, 15 nov. 2020, 20:41
Primele orașe cu centuri transferate de la centru: Făgăraș, Aleșd și Beiuș vor avea variante ocolitoare făcute de aleșii locali

Primăria Făgăraș a lansat luna aceasta la licitație construcția unei variante ocolitoare de aproape șase kilometri lungime. Valoarea lucrărilor, care ar trebui finalizate până în martie 2023, este estimată la 47,45 milioane de lei, fără TVA.

În acest caz, Guvernul a aprobat în februarie transferul proiectului din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a autorității locale.

Pe 11 iunie, Guvernul a mai aprobat la propunerea Ministerului Fondurilor Europene o ordonanță de urgență care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară de interes național de la autoritățile centrale la nivelul autorităților locale.

Premierul Orban a indicat atunci ca proiecte care urmau să beneficieze de această măsură centura Aleșd de pe DN1 și centura Beiuș (Beiuș-Ștei-Vașcău) de pe DN76.

Luna aceasta, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat că instituția pe care o conduce va prelua proiectele centurilor Aleșd și Beiuș.

„Cel mai aglomerat drum din județul nostru este DN 1, din Oradea spre Cluj. La ieșirea din Oradea, în fiecare zi avem în trafic peste 20.000 de mașini, circulându-se bară la bară. Deşi scade pe măsură ce ne îndepărtăm, traficul spre Aleşd se menține ridicat, la intrarea în oraş înregistrându-se peste 12.000 de mașini pe zi.

Din cauza traficului suplimentar de pe străzile laterale, traversarea orașului Aleşd durează minute bune. Datorită acestei stări de lucruri, s-ar fi impus demult realizarea unei centuri ocolitoare. Din păcate, deși s-au făcut demersuri de mai mulți ani pentru acest proiect, nu s-a reușit până acum realizarea centurii.

Deşi centura Aleşd are asigurată finanțarea din actualul program infrastructura mare, mai e nevoie de revizuirea studiului de fezabilitate și de demararea proiectului. Pentru a urgenta execuția centurii, Consiliul Județean Bihor va realiza un parteneriat cu Compania Națională de Autostrăzi, urmând să preluăm execuția lucrărilor. Consiliul Județean m-a mandatat să fac diligenţele necesare în ședința de azi. De mâine, ne apucăm de lucru şi pe acest proiect. Până la sfârșitul anului 2023 vom da centura în circulație, altfel pierdem banii europeni”, a scris Bolojan pe pagina sa de Facebook.

Câteva zile mai târziu, președintele CJ Bihor a anunțat preluarea şi execuția proiectului de centură a municipiului Beiuş. „De peste 10 ani, din cauza stării proaste a drumului și lucrărilor care nu se mai terminau, circulația pe DN 76, pe aproape tot teritoriul județului Bihor, era dificilă. În ultimii ani, pe măsură ce lucrările de reabilitare au avansat, se circulă mai bine, estimându-se că la începutul lunii decembrie tot traseul, de la Oradea la Beiuş, va fi reabilitat. Chiar şi în aceste condiții, pe direcția Oradea – Deva, pe DN 76, după sectorul de drum aglomerat la ieșirea din Oradea, prin Sânmartin şi Băile Felix, a doua zonă cu ambuteiaje este porțiunea de drum din intravilanul Beiuşului.

Peste 6000 de mașini intră zilnic în Beiuş dinspre Oradea. Datorită faptului că orașul este un nod rutier al zonei, drumurile spre Roşia, Curăţele, Stâna de Vale sau Finiş generând un trafic suplimentar, traversarea acestuia înseamnă minute bune pierdute la semafoare şi în ambuteiaje. De aceea, construirea șoselei de centură este o prioritate.
Proiectul are finanțarea asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Vom prelua documentația realizată până în prezent şi o vom revizui. Ne propunem ca până la sfârșitul anului 2023 să dăm în funcțiune centura”, a mai spus Bolojan.

Precedentul Florești

Localitățile menționate mai sus nu sunt chiar primele pentru care se încearcă construirea de centuri de către autoritățile locale. O tentativă similară a fost și în cazul celei mai mari comune din țară, respectiv Florești din județul Cluj. Conform informațiilor din presa locală, aceasta s-a soldat însă cu un eșec.

Primăria Florești a reziliat contractul cu societatea Diferit Cluj pentru execuția Centurii de Sud după ce constructorul a cerut mai mulţi bani. Conform contractului semnat în 2016, centura ar fi trebuit sa fie terminată în 2017. Disputa între administraţia locală şi Diferit a ajuns în instanță, iar edilul celei mai mare comune din ţară spunea că se va organiza o nouă licitaţie pentru realizarea drumului ce ar urma să decongestioneze traficul pe DN1, la ieşire din Cluj-Napoca. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Clasamentul anual „Interbrand – Best Global Brands 2021”, prezentat aseară, are pe primele locuri aceleași mărci ...
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
În jur de 2.000 de companii româneşti înrolate în platforma eMAG Marketplace exportă produse în Bulgaria şi Ungaria, ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au „garanția” City. Peste șase miliarde de lei sunt în aer
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au ...
Așa cum am promis, revenim cu un nou episod din seria pe care o dedicăm asigurărilor de garanții emise de City Insurance, ...