1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

News

Primele contacte directe între Georgia şi Rusia de la Războiul din 2008

Georgia şi Rusia vor organiza săptămâna aceasta primele lor negocieri directe de la întreruperea relaţiilor diplomatice, în urma Războiului din august 2008, a anunţat luni ministrul georgian de Externe, relatează AFP.

10 dec, 2012 | Mediafax

Reprezentantul Special pentru Rusia al premierului georgian Bidzina Ivanişvili, Zurab Abaşidze, se va întâlni cu diplomaţi ruşi "săptămâna aceasta în Europa", a declarat pentru jurnalişti Maia Panjikidze, şefa diplomaţiei georgiene, refuzând să precizeze locul în care va avea loc acest prim contact oficial.

"Este posibil ca această întâlnire să nu aducă rezultate pozitive concrete, dar faptul că această reuniune are loc este deja pozitiv", a adăugat ea.

Moscova şi Tbilisi nu întreţin relaţii diplomatice de la conflictul armat din august 2008, la sfârşitul căruia Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, două regiuni georgiene separatiste proruse.

Câteva mii de militari ruşi au fost mobilizaţi în aceste regiuni, un lucru pe care Tbilisi îl consideră o "ocupaţie" a teritoriului său de către trupe inamice.

Ivanişvili, care a obţinut victoria în ultimele alegeri legislative, în octombrie, împotriva partidului preşedintelui prooccidental Mihail Saaka;vili, a anunţat că intenţionează să "normalizeze" relaţiile cu Rusia, anunţând totodată ambiţia unei aderări la NATO şi Uniunea Europeană (UE).

Aceste obiective, afişate după o "revoluţie a trandafirului", în 2003, care l-a condus pe Saakaşvili la putere, sunt aspru criticate de către Moscova.

Cu toate acestea, de la război şi până în prezent, diplomaţi ruşi şi georgieni se întâlnesc frecvent la Geneva, în cadrul unor negocieri sub egida ONU, Uniunii Europene (UE) şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Aceste negocieri nu au reuşit să conducă la vreo decizie sau vreun compromis major.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO