Primele declarații ale investitorului arab de la Mintia: “Ne trebuie 27 de luni să facem noua centrală, e un proiect ușor pentru noi, nu demontăm nimic din vechea centrală înainte să demarăm lucrările”

Ahmad Ismail Saleh, președintele MAS Group, care a cumpărat la licitație activele termocentralei Mintia a venit în România pentru a da asigurări referitoare la bunele intenții și pentru a prezenta viitoarea investiție de un miliard de euro într-o centrală nouă pe gaze la Mintia.
Mihai Nicuţ - mar, 06 sept. 2022, 15:42
Primele declarații ale investitorului arab de la Mintia: “Ne trebuie 27 de luni să facem noua centrală, e un proiect ușor pentru noi, nu demontăm nimic din vechea centrală înainte să demarăm lucrările”

“De îndată ce vom primi autorizațiile necesare, suntem gata să pornim investiția. Avem două companii de top, Siemens și GE, cu care avem parteneriate și sunt gata să livreze echipamentele necesare. Valoarea totală a investișiei în acest proiect este de un milliard de euro. În timpul lucrărilor, avem nevoie de 600 de persoane din zonă, ca viitori angajați. În timpul operării,avem nevoie de 200-250 de oameni”, a spus Saleh într-o conferință de presă organizată la Mintia.

“Pot să confirm aici în fața tuturor că nu ne vom atinge de niciun echipament vechi al centralei actuale, până la începerea construcției noii centrale. Suntem aici să construim, nu ca să dezmembrăm”, a spus oficialul, pe fondul temerilor din ce în ce mai accentuate că, înainte de a se întâmpla orice la Mintia vor fi tăiate toate echipamentele actuale și vor fi vândute la fier vechi.

Saleh a spus că firma sa are experiență în construcția de centrale electrice pe gaze de mari dimensiuni, iar proiectul de la Mintia nu va fi o provocare.

“Suntem specializați în trei domenii. Principalul este producerea de energie și avem acum 8.600 MW în portofoliu, avem 15 ani de experiență în acest domeniu. Ultimul nostru proiect a fost în Irak, în Bagdad, am pus  4.500 MW într-un singur sit. Credem că ne va fi ușor să construim într-un singur sit 1.200-1.400 MW aici, nu va fi o problemă pentru noi, va fi un proiect ușor de realizat.

Avem nevoie de 27 de luni după ce demarăm lucrările ca să punem în funcțiune noua centrală. Avem nevoie însă înainte de autorizațiile necesare de la autorități înainte de a începe”, a mai spus Saleh.

El a reiterat că noua centrală nu va folosi deloc cărbune, ci doar gaze naturale. Pe de altă parte, noua capacitate de generare nu va produce și energie termică pentru orașul Deva (așa cum producea vechea termocentrală Mintia), dar oficialul a spus că, în urma discuției cu autoritățile locale, ca parte a investiției și fără vreun cost suplimentar pentru oraș, se vor construi “mici stații’ pentru a produce energie termică pentru oraș.

Saleh a afirmat că aceasta este prima investiție a grupului său în Uniunea Europeană.

Expert Insolvență SRL, în calitate de administrator judiciar al societății Complexul Energetic Hunedoara SA, a anunțat la finalul lunii august vânzarea prin licitație publică a Termocentralei Mintia deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deține capacități de peste 8.500 MW, potrivit unui comunicat de presă de la acea vreme.

“Tranzacția în valoare de 91.236.832, EURO, exclusiv TVA este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România”, arată comunicatul.

Cumpărătorul, Mass Global Energy Rom are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunţat joi că intenţionează să renunţe la 30.000 de angajaţi, sau aproximativ 9% din forţa sa de muncă, după ce investiţiile masive pentru......
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat 10%
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat ...
Antreprenorul chinez China Civil Engineering Construction Company (CCECC) a ajuns în numai patru luni la un stadiu fizic ...
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a aprobat joi un împrumut pentru politici de dezvoltare ...
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite ...