Primele fotografii nocturne de pe Marte trimise de roverul Curiosity

Curiosity, roverul-robot trimis de NASA pe Marte, a realizat primele fotografii nocturne ale scoarţei marţiene, informează huffingtonpost.com, care publică o parte din fotografii.
Economica.net - Dum, 27 ian. 2013, 15:47
Primele fotografii nocturne de pe Marte trimise de roverul Curiosity

Fotografiile, realizate în spectrul ultraviolet, au fost făcute de camera de înaltă rezoluţie Mars Hand Lens Imager (MAHLI) aflată la bordul roverului Curiosity, pe 22 ianuarie. Ele prezintă o rocă marţiană pe care specialiştii de la NASA au denumit-o „Sayunei”.

Potrivit agenţiei spaţiale americane, una dintre roţile robotului a zgâriat roca – trecând de mai multe ori peste ea – cu scopul de a obţine o porţiune de rocă lipsită de praf, care este mai uşor de studiat şi de analizat.

Scopul nostru, prin observaţiile făcute cu raze ultraviolete, a fost acela de a căuta minerale fluorescente„, a declarat Ken Edgett de la Malin Space Science Systems din San Diego, creatorul camerei MAHLI. „Echipa de cercetători analizează în această perioadă datele primite. Dacă ceva apare verde, galben, portocaliu sau roşu prin iluminare ultravioletă, atunci avem un indicator clar al fluorescenţei”.

Roca marţiană „Sayunei„, iluminată cu ajutorul unor leduri albe, face parte dintr-un prim set de imagini nocturne realizate de camera MAHLI de la bordul Curiosity, în „Yellowknife Bay„, o zonă din regiunea craterului Gale.

Savanţii de la NASA intenţionează să lanseze în viitorul apropiat comenzile cu ajutorul cărora Curiosity va efectua o serie de foraje în rocile marţiene. Aceste foraje îi vor ajuta pe specialiştii de la NASA să studieze mai amănunţit structura minerală şi chimică a planetei Marte.

Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...