Primele livrări de legume intermediate de Casa Unirea vor ajunge sâmbătă la Carrefour. Față de anul trecut, prețurile sunt în medie cu 10-15% mai mari la poarta fermei

AFI Prod Legumbio, o cooperativă agricolă din Olt, va livra sâmbătă, 13 mai, pe platforma Carrefour din București, prima comandă din acest an intermediată de Societatea Națională Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, companie deținută integral de stat, prin Ministerul Agriculturii, cu scopul declarat de a susține vânzarea produselor locale.
Alina Stanciu - sâm, 13 mai 2023, 09:53
Primele livrări de legume intermediate de Casa Unirea vor ajunge sâmbătă la Carrefour. Față de anul trecut, prețurile sunt în medie cu 10-15% mai mari la poarta fermei

AFI Prod Legumbio, o cooperativă cu 20 de membri ce exploatează la Izbiceni, Olt, aproximativ 15 hectare în spații protejate, va trimite către Carrefour București un camion cu varză și castraveți, primul de anul acesta dintr-o serie de livrări intermediate de Casa Unirea, firma înființată în 2019 de Ministerul Agriculturii ca o soluție la problema valorificării producţiei realizate de micii fermieri.

Începând cu iunie retailerii vor primi însă mult mai multă marfă de la fermierii locali, prin intermediul Casei de Comerț, pe măsură ce marfa va fi disponibilă iar părțile implicate – producători, Casa Unirea și retaileri- vor ști exact ce cantități și cu ce frecvență se va putea livra.

„Miercuri am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu opt cooperative din 5 județe, iar săptămâna viitoare acestea vor prezenta sortimentele, cantitățile, și graficul de livrare. Odată ce vom avea această situație, ne vom întâlni și cu retailerii. În maximum două săptămâni estimez că aceste discuții vor fi încheiate. Mâine va avea loc și o primă livrare, de castraveți și varză, către Carrefour”, a declarat pentru Economica Mariana Cotoi, director general Casa Unirea.

Potrivit acesteia, produsele care ajung în magazine prin intermediul Casei Unirea vor purta sigla companiei. Până acum, societatea de stat a încheiat peste 100 de contracte cadru cu cooperative, asociații de producători și firme care vor putea livra, momentan, către toți marii retaileri internaționali exceptând Lidl, Auchan și Mega Image.

„Cu cele trei companii nu am purtat încă discuții, dar o vom face. Dorim să avem parteneriate și pentru comerțul online, cu companii precum Freshful sau Bringo, dar și cu HoReCA și lanțurile de magazine românești”, a mai explicat Cotoi.

Care este rolul Casei Unirea

„Nu este greu de intrat ( în parteneriat n.red). Doar să vrei. Casa Unirea a facilitat această vânzare pentru noi, în schimbul unui comision nesemnifcativ. Ne așteptăm la o colaborare foarte bună, livrări zilnice, cantități mari și seriozitate în privința plăților. Acum am semnat contract cu plata imediată”, a explicat pentru Economica Iliuță Fulga, președintele Coopertivei AFI Prod Legumbio, cea care va face prima livrare a acestui an în cadrul parteneriatului cu Casa Unirea.

Potrivit acestuia, cooperativa vinde, de fapt, către Casa Unirea care redirecționează marfa către magazinele care au nevoie de respectivele produse.

„Estimăm că vom avea zeci de tone de castraveți, varză, ardei gras, capia, roșii, dovlecel, vânătă anul acesta. Cooperativa are peste 20 de membri, producem în volum mare și avem nevoie de piață de desfacere”, spune președintele care are contracte, în afara parteneriatului cu Casa Unirea, cu Lidl și Profi.

Prețuri la producător cu 10%-15% mai mari anul acesta

În ceea ce privește producția de legume din acest an, fermierul spune că recolta va fi „slăbuță”, având în vedere vremea rece. În schimb, prețurile sunt, în medie, cu 10-15% mai mari. Chiar și așa, nu acoperă creșterea prețurilor la inputuri care s-au scumpit cu 20-25%.

„Estimez că vom produce cu 30% mai puțin. Este foarte frig. Plantele cresc foarte greu și nu am amortiza costurile cu combustibilii solizi dacă am încălzi. Oricum, ne-au crescut costurile cu combustibilul, pesticidele, îngrășămintele cu 20-25%, iar prețurile (la care vând n.red) sunt cu 10-15% mai mari”, mai spune Fulga.

Anul trecut, începând din noiembrie, Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari retaileri din România şi peste 20.000 de conserve, după o lună şi jumătate de la reluarea activităţii.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...