Primele rachete Patriot vor fi contractate până la sfârşitul anului – proiect de lege

Primul dintre cele şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tip Patriot, pe care România le va achiziţiona din Statele Unite ale Americii va fi contractat până la 31 decembrie 2017, potrivit proiectului de lege privind realizarea 'Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esenţial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare', care urmează a fi discutat, miercuri, în şedinţa de guvern.
Economica.net - mie, 08 nov. 2017, 12:28
Primele rachete Patriot vor fi contractate până la sfârşitul anului - proiect de lege

Costurile de achiziţie a primului sistem Patriot se ridică la 910,10 milioane de dolari americani, valoarea totală estimată a contractului fiind de circa 4,64 miliarde de dolari, inclusiv TVA.

Actul normativ care urmează a fi dezbătut de membrii Executivului aprobă ‘atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales- FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, din care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special’.

În acelaşi timp, legea prevede asigurarea prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fondurilor necesare realizării achiziţiilor echipamentelor militare, precum şi implementării acestora.

‘Pentru România constituie interes esenţial de securitate realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, întrucât asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale şi contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA’, se precizează în articolul 2 al proiectului de lege.

Totodată, prin acest proiect de lege sunt adoptate măsuri prin care personalul militar care va asigura realizarea şi menţinerea capabilităţii de apărare aeriană va participa la misiuni de pregătire în străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
A fost finalizată preluarea PayPoint și Payzone de către Innova Capital
A fost finalizată preluarea PayPoint și Payzone de către Innova Capital
După aproape șase luni de la anunțarea semnării tranzacției dintre Innova Capital și PayPoint PLC, procesul de achiziție a PayPoint Services S.R.L. și Payzone S.A. a fost finalizat cu......
Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a scăzut surprinzător în luna aprilie
Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a scăzut surprinzător în luna aprilie
Încrederea investitorilor germani a scăzut neaşteptat în aprilie, arată rezultatele unui studiu al Centrului European ...
Israelul își redeschide complet școlile
Israelul își redeschide complet școlile
Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a şcolilor, ...
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, ...