Primele tichete sociale pentru grădiniţă emise de Edenred vor ajunge la părinţi înainte de Paşti

Compania Edenred, cel mai mare emitent de tichete si carduri preplătite pentru companii şi instituţii atât în România, cât şi la nivel internaţional, a primit autorizaţia de la Ministerul Finanţelor ca să emită tichete sociale pentru grădiniţă. Primele tichete sociale vor ajunge până la Paşti la familiile cu venituri mici, ca să le motiveze să-şi înscrie copiii la grădiniţă. Tichetele sociale se acordă în baza Legii nr. 248/2015, promulgată de Preşedinte în octombrie 2015, care încurajează prezenţa la gradiniţă a copiilor cu vârste cuprinse între 3-6 ani.
Cristina Şomănescu - mie, 06 apr. 2016, 07:38
Primele tichete sociale pentru grădiniţă emise de Edenred vor ajunge la părinţi înainte de Paşti

ECONOMICA.NET a anunţat în exclusivitate că Edenred va emite tichetele sociale Ticket Junior, acordate de guvern familiilor cu venituri mici ca să-şi înscrie copiii la grădiniţă. 

Tichetele sociale pentru gradiniţă – emise de Edenred sub marca Ticket Junior – sunt un stimulent în valoare de 50 de lei lunar, acordat de primării părinţilor cu venituri pe membru de familie sub 284 lei lunar, ca să-i motiveze să-şi înscrie copiii preşcolari la grădiniţă.

Ticket Junior face posibilă implementarea Legii nr. 248/2015, cunoscută drept legea „Fiecare Copil în Grădiniţă”.
Aceasta lege, votată în Parlamentul României şi promulgată de Preşedinte în octombrie 2015, încurajează prezenţa la gradiniţă a copiilor cu vârste cuprinse între 3-6 ani.

Programul de interes naţional „Fiecare Copil în Grădiniţă” preia mecanismul central al programului-pilot cu acelaşi nume, gândit în special pentru zonele rurale sărace şi implementat începând cu anul 2010 de către Asociaţia OvidiuRo, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Timp de cinci ani, OvidiuRo a implementat programul-pilot cu finanţare privată şi prin voluntariat.

Conform Legii nr. 248/2015, din 15 februarie 2016, programul „Fiecare Copil în Grădiniţă” se extinde la nivel naţional, iar finanţarea tichetelor sociale pentru grădiniţă este asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Responsabilitatea implementării programului revine primarilor şi directorilor de şcoală.

Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă.

Normele de aplicare precizează că totalul absenţelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maximum trei) şi scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă.
Prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă o ţin educatorii, după un formular similar celui folosit de Fundaţia Ovidiu Ro în programul pilot. Situaţia fiecărui preşcolar se centralizează într-un sistem informatic naţional, gestionat de Ministerul Educaţiei. Corectitudinea notării prezenţei zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunţate, prin sondaj.

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social.

Pe ce perioadă se acordă tichetele sociale

Tichetele sociale se acordă pe perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, completată de părinţi sau de persoanele care răspund legal de copil, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declaraţia este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar; copiii lor sunt automat eligibili.

Înscrierea în program este permanentă pentru a permite familiilor să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi după începerea anului şcolar. Tichetul se acordă din luna în care preşcolarul a îndeplinit criteriile de frecvenţă.

Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole.
Tichetelor vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezenţe completat de educatori.

Ce pot cumpăra părinţii cu tichetele sociale

Tichetele sociale acordate în baza Legii nr. 248/2015 vor putea fi folosite numai pentru cumpărarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite şi rechizite.

Citeşte şi Familiile cu venituri mici primesc tichete sociale în valoare totală de 55.5 milioane lei ca să-şi înscrie copiii la grădiniţă

Potrivit Ministerului Muncii, peste 111.000 de copii sunt eligibili să primească tichete sociale pentru grădiniţă începând cu această primăvară.

„Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt o pârghie extraordinară cu care autorităţile locale pot asigura o şansă la educaţie şi integrare socială pentru copiii din familiile defavorizate. Din discuţiile şi parteneriatele deja concretizate cu primăriile din întreaga ţară, estimăm că peste 50.000 de beneficiari vor primi tichetele sociale pentru grădiniţă chiar înainte de Sărbătorile de Paşti. Titularii copiilor pot utiliza tichetele emise de Edenred sub marca Ticket Junior® în reţeaua de magazine partenere, care deja numără peste 1.000 de magazine în toată ţara”, a declarat Dana Sîntejudean, director comercial la Edenred România.

Prezenţa la grădiniţă a copiilor preşcolari este o condiţie preliminară foarte importantă în reducerea şi prevenirea abandonului şcolar care survine după grădiniţă. În 2014, rata abandonului şcolar în România ajunsese la 18.5% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie.

Edenred este lider pe piaţa tichetelor şi cardurilor preplătite pentru companii şi instituţii, atât în România, cât şi la nivel internaţional. În România, peste 35.000 de companii şi instituţii acordă salariaţilor şi beneficiarilor lor diverse tipuri de tichete şi carduri emise de Edenred: tichete și carduri de masă Ticket Restaurant®, tichete de cadouri Ticket Cadou®, carduri de cadouri Compliments®, vouchere de vacanţă sau tichete sociale.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...