Lidl, după primul an în România: expansiune agresivă, pierderi masive

17 07. 2012
1_95611300

Încă de la inaugurarea primului magazin de pe plan local, pe 20 iunie anul trecut, nemţii de la Lidl se anunţau o ameninţare serioasă pentru hard discounterii prezenţi deja de ani buni în România. Expansiunea extrem de rapidă şi faptul că mizează pe o ofertă de produse unică prin numărul foarte mare de mărci proprii nu putea rămâne fără rezultate în plan financiar. Deja, cu doar 6 luni de activitate în 2011 sub numele Lidl, compania joacă pe picior de egalitate cu Penny Market, un hard discounter din grupului Rewe, prezent în România încă din 2005. 

Astfel, din datele Ministerului de Finanţe, anul trecut, cu un lanţ de 129 de unităţi, societatea Lidl Discount SRL, parte a grupului Schwarz, care operează magazinele cu acelaşi nume, a raportat o cifră de afaceri de peste 1,67 miliarde de lei (în jur de 397 de milioane de euro), în creştere cu aproximativ 16% comparativ cu 2010 şi o pierdere de peste 283 de milioane de lei (67 de milioane de euro). În 2010 Lidl Discount SRL, care opera atunci doar lanţul de magazine Plus, a raportat o pierdere de 247,7 milioane de lei (58,8 milioane de euro), moştenite de la fostul patron al Plus, Tengelmann. 

Spre comparaţie, Rewe Romania SRL cu o reţea de 128 de magazine Penny Market şi Penny Market XXL la finele lui 2011, a avut o cifră de afaceri de 1,75 de miliarde de lei (413,5 milioane de euro), fiind cea mai mare companie de retail pe segmentul de discount. Penny Market este însă o afacere profitabilă, câştigul net fiind anul trecut de peste 5,1 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Lidl este, ca şi în anii anteriori când vorbeam de lanţul de magazine Plus, peste Profi Rom Food, societatea deţinută de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors (EI) şi care operează magazinele Profi. Retailerul a avut în 2011 afaceri de peste 934 milioane de lei (220 milioane de euro) şi un profit net de 13,2 milioane de lei (3,12 milioane de euro). Cu un an în urmă, Profi avea afaceri de peste 616 milioane de lei şi un profit net de 3,6 milioane de lei. Ritmul noilor deschideri a fost unul susţinut, astfel că în 2011 lanţul de retail a avut cea mai agresivă extindere din România, cu 26 de inaugurări. În total, bilanţul pe anul trecut al Profi indica un număr de 108 magazine în toată ţara. Profi, marketat iniţial ca un discounter, şi-a schimbat la începutul acestui an poziţionarea, devenind un lanţ de magazine de proximitate. 

Lidl a depăşit însă cu mult Minimax Discount, discounterul deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu. În ultimul său an de activitate, Minimax a înregistrat afaceri de 433,7 milioane de lei(10,2 milioane de euro) şi cu pierderi de aproximativ 126 de milioane de lei ( 29,7 milioane de euro). Lanţul lui Patriciu, care a intrat în faliment anul acesta, număra însă doar 58 de unităţi. 

Un alt discounter prezent pe piaţa autohtonă este lanţul Red Market, dezvoltat de Mega Image, parte a Delhaze Group.Vânzările magazinelor de tip discount sunt însă înglobate în afacerile companiei SC Mega Image SRL, care operează si supermarketurile Mega Image.