Prima dată în ultimii cinci ani un antreprenor român cere bani la bursă. Argumente pro şi contra IPO AdePlast

Analiştii caselor de brokeraj privesc în mod diferit prima ofertă publică iniţială (IPO) de vînzare de acţiuni ale unei companii private din ultimii cinci ani şi care a început de două zile. Tradeville vede argumentele pentru succesul ofertei, în vreme ce analiştii SSIF Broker Cluj sunt sceptici, potrivit rapoartelor trimise la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 03 oct. 2013, 21:02
Prima dată în ultimii cinci ani un antreprenor român cere bani la bursă. Argumente pro şi contra IPO AdePlast

Marcel Bărbuţ patronul producătorului de materiale de construcţii AdePlast (ADE), este primul antreprenor care a avut curajul să vină la bursă şi să ceară bani pentru dezvoltarea companiei sale. Meritul său este remarcabil într-un mediu în care antreprenorii se tem că ar pierde controlul companiilor lor prin listare.

Intenţia lui Bărbuţ datează din 2008, când vremurile deveniseră neprielnice pentru o ofertă publică iniţială de (IPO) de vânzare de acţiuni, urmată de listare la bursă.

Totuşi, nici acum opiniile analiştilor nu sunt toate favorabile.

AdePlast (ADE), este cel mare mare producător român de materiale de construcţii”, care, cu toate că criza a afectat în primul rând sectorul construcţiilor, „a cunoscut o dezvoltare continuă”, cu o creştere de aproximativ 80% a cifrei de afaceri, în perioada 2007 – 2012″, constată analistul Bogdan Gherghe de la casa de brokeraj Tradeville.

Tradeville crede în „succesul listării” la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a AdePlast, după ce oferta se va fi finalizat.

Alte argumente pro de la Tradeville, preluate din raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET:

– Compania exportă în ţările arabe, în Germania, Austria, Ungaria, Ucraina şi Moldova.

– „Produsele companiei sunt printre cele mai folosite în programele de reabilitare a blocurilor, care i-ar asigura potenţialul de dezvoltare şi în urmatoarea perioadă”.

– Adeplast ar putea plăti dividende chiar din 2014.

Pe de altă parte recomandarea SSIF Broker Cluj Napoca pentru clienţii săi este să nu subscrie în cadrul ofertei.

Analiza SSIF Broker „nu indică perspective pozitive pentru dinamica acţiunilor Adeplast pentru următoarele 12 luni, prin urmare nu recomandăm subscrierea”, scrie analistul senior Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker.

„Compania prezintă un nivel foarte ridicat de îndatorare”, scrie Andrei Rpdulescu în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Ar fi, prin urmare, „ridicată, probabilitatea ca sumele din IPO să fie utilizate pentru rambursarea creditelor contractate în ultimele trimestre şi nu pentru derularea unor noi investiţii”.

AdePlast (ADE) a promis că finanţarea atrasă prin IPO  va fi folosită la cosntrucţia unei a patra fabrici.

Totodată, „dinamica afacerilor din ultima perioadă limitează potenţialul de evoluţie a business-ului pe termen mediu”.

Şi: „există limitări pentru politica de distribuire dividende„, completează SSIF Broker lista argumentelor contra.

ADE va distribui „integral, sub formă de dividende, începând cu anul 2014, profitul anual net, doar dacă îndeplineşte condiţiile impuse prin contractele de credit încheiate cu UniCredit Ţiriac Bank (UTB)”, avertizează Andrei Rădulescu.

Plăţile dividendelor ADE vor putea fi efectuate în numerar în limita a maximum 3 milioane euro / an, mai precizează raportul SSIF Broker.

Cei doi analişti intră şi în detalii tehnice analitice în argumentaţiile lor.

Andrei Rădulescu este de acord că, „la limita minimă a intervalului de preţ, oferta este atractivă, dacă luăm în considerare multiplii P/E (preţ acţiune faţă de profit companie pe acţiune, n.r.) şi P/Sales (preţ faţă de vânzări, n.r.).

Totuşi, oferta ar fi neatractivă din punctul de vedere al raportării evaluării la profitul operaţional (EBITDA), „în condiţiile în care ar fi fost justificată existenţa unui discount” legat de mai multe considerente:

– dimensiunile reduse ale companiei versus companii similare regionale;

– riscurile specifice mediului economic local;

–  nivelul scăzut de lichiditate al BVB.

Tranşa de 15%  din totalul ofertei, rezervată investitorilor mici, de retail, „va asigura doar o lichiditate limitată acţiunii în piaţa secundară”, mai spune analistul de la casa de brokeraj clujeană.

SSIF Broker a comparat performanţele AdePlast cu cele ale Rockwool şi Saint Gobain.

În schimb, Tradeville găseşte multiplii de preţ inferiori (deci atractivi) „medianei” celor ai Henkel, Holchim, Lafarge şi Sika, la care se adaugă cei ai  Rockwool şi Saint Gobain.

de tip IPO a Adeplast va dura până la 15 octombrie, cele mai importante date fiind următoarele:

Oferta este structurată pe două tranşe:

– Tranşa in

Datele ofertei

Oferta

vestitorilor mari (85% din acţiunile oferite), rezervată investitorii ale căror subscrieri sunt mai mari sau egale cu 500.000 lei.

 – Tranşa investitorilor mici (15% din acţiunile oferite), destinata investitorilor ale căror subscrieri sunt mai mici de 500.000.

Preţul de subscriere diferă de preţul la care vor fi adjudecate acţiunile subscrise. Pentru investitorii mari, preţul de subscriere poate varia între 3,52 şi 4,06 lei/acţiune, iar pentru Transa investitorii mici este „fix de 4,06 lei/acţiune“, după cum precizează Intercapital Invest, casa de brokeraj care, împreună cu BCR, intermediază oferta.

Preţul ofertei se stabileşte în funcţie de gradul desubscriere al ofertei.

Astfel,  pentru investitorii mari:
– dacă tranşa este subscrisă într-o proporţie mai mică de 120%, atunci preţul de subscriere va fi de 3,52 lei/actiune;

– dacă tranşa este subscrisă într-o proporţie mai mare sau egală cu 120%, atunci preţul de subscriere va fi egal cu preţul la care tranşa este subscrisă 120%, sau dacă un astfel de preţ nu există, cu preţul de la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 120%, după caz.

Pentru investitorii mici care subscriu în primele 4 zile ale ofertei, preţul va fi mai mic cu 3% faţă de cel aferent tranşei investitorilor mari. Pentru restul perioadei de ofertă discountul este mai mic, de 2%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...