Primul autobuz electric românesc: De ce nu a ajuns încă pe piață modelul fabricat la Arad

Autobuzul electric produs la Arad nu a reușit să depășeasă o autonomie de 120 kilometri, a povestit Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători. Din această cauză, compania încă mai face teste și caută să-l upgradeze pentru a ajunge la autonomie de peste 180 de kilometri.
Anemona Andone - sâm, 04 iul. 2020, 05:03
Primul autobuz electric românesc: De ce nu a ajuns încă pe piață modelul fabricat la Arad

„Ne gândim și la autobuze electrice, suntem în teste de câtva timp. Bateriile sunt de fapt cele care asigură autonomia. La ora actuală sunt grele, de volum și nu am obținut o autonomie care să ne satisfacă pe noi, de la 180 de kilometri în sus”, a explicat Valer Blidar, la ZF Live.

„Am adus baterii care teoretic ar fi trebuit să ne asigure o autonomie de peste 180 de kilometri, vreau să vă spun că nu am reușit să ajungem la 120. Și fabricanții de baterii nu sunt cei mai cinstiți furnizori. Una este în teorie, alta este în practică”, a mai spus proprietarul Astra Vagoane Călători.

Acesta a subliniat că proiectul autobuzului electric nu este însă abandonat și că se fac în continuare teste, preocuparea companiei fiind să aibă toată tehnologia pusă la punct, pentru upgradarea modelului.

Mai multe orașe din România au organizat în ultimii doi ani licitații pentru autobuze electrice, însă compania din Arad nu s-a înscris la niciuna din proceduri.

Autobuzul electric produs la Arad este vopsit în schema de culori specifică firmei Astra, galben cu verde, potrivit unor imagini (galerie foto) surprinse în octombrie anul trecut cu ocazia vizitei în fabrică a primarului Aradului, Călin Bibart.

Astra Vagoane Călători are două fabrici la Arad în care lucrează 680 de angajați în total, potrivit lui Valer Blidar. Compania fabrică, repară și asigură mentenanță pentru vagoane de trenuri. De asemenea, firma din Arad a mai produs trenuri pentru metroul din București iar în ultimii ani a început să fabrice și tramvaie.

Foto: fabrica Astra Vagoane Călători (sursa: Călin Bibart, primarul Aradului)

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...