Primul drum chinezesc din România se amână la calendele greceşti, după contestaţia italienilor de la Tirrena

Tribunalul Bucureşti a admis în parte contestaţia italienilor de la Tirrena Scavi la licitaţia pentru lărgirea unei secţiuni din Centura Capitalei. Prin urmare, oferta chinezilor de la Sinohydro, care a fost declarată câştigătoare, ar trebui reevaluată, dacă nu se face recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Anemona Andone - mar, 19 iun. 2018, 20:47
Primul drum chinezesc din România se amână la calendele greceşti, după contestaţia italienilor de la Tirrena

În urmă cu patru luni, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că asocierea chinezo – română Sinohydro – Nord Vest Infrastructură şi Servicii a câştigat licitaţia pentru lărgirea la patru benzi a Centurii Bucureşti între DN2 şi A2, cu o ofertă de 233 de milioane de lei.

Contractul urma să fie semnat după epuizarea perioadei de depunere a contestaţiilor sau după soluţionarea tuturor contestaţiilor.

Rezultatul licitaţiei a fost însă contestat de către italienii de la Tirrena Scavi şi de către asocierea de firme româneşti Oyl Company Holding – Straco Group.

Luni, 18 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia firmelor româneşti, dar a admis-o în parte pe cea a italienilor.

„Admite în parte contestaţia formulată de reclamanta Tirrena Scavi SpA. Anulează în parte rezultatul procedurii consemnat în raportul procedurii de atribuire, precum şi hotărârea de declarare ca ofertă câştigătoare a ofertei depuse de către Asocierea formată din Sinohydro Corporation Limited şi Nord Vest Infrastructură şi Servicii SRL. Obligă autoritatea contractantă să reia procedura de atribuire prin reevaluarea ofertei depuse de Sinohydro Corporation Limited şi Nord Vest Infrastructură şi Servicii SRL, cu respectarea considerentelor prezentei hotărâri, a documentaţiei de atribuire şi a legislaţiei aplicabile în materia achiziţiilor publice. Respinge în rest contestaţia formulată ca neîntemeiată”, se arată în decizia instanţei, care poate fi atacată cu recurs.

„Vom lua o decizie după ce vom primi hotărârea motivată a instanţei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, cu privire la înaintarea unui recurs.

Dacă rezultatul licitaţiei va fi menţinut, acesta va fi primul contract de drum naţional semnat de o companie chineză în România.

Durata contractului este de 123 luni, din care 15 luni perioada de execuţie şi 108 luni perioada de notificare a defecţiunilor (garanţie conform duratei ofertate în cadrul factorului de evaluare).

Contractul prevede execuția lucrărilor pentru modernizarea a 11,524 km din Centura rutieră a Municipiului București, sectorul DN 2 (km 12+300) – A2 (km 23+750), constand în principal în sporirea capacității de circulație de la 2 la 4 benzi, câte 2 pe sens și în eliminarea unor intersecții la nivel prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi, precum și prin reabilitarea pasajelor și a podurilor existente pe aceste sectoare de drum național.

Sectorul dintre DN2 (Voluntari) şi A2 (Căţelu) este ultimul care a mai rămas de lărgit la patru benzi din Centura de Nord a Capitalei. Circa 20 de kilometri, între DN2 (Voluntari) şi DN7 (Chitila), au fost modernizaţi şi deschişi circulaţiei în 2010 iar pe alţi aproape 9 kilometri între DN7 (Chitila) şi A1 (Chiajna) se circulă pe patru benzi de anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de......
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...