Primul eşec Dacia din era Renault: Lodgy – maşina mare cu vânzări mici

Dacia Lodgy, cea mai mare Dacia, primul monovolum, prima Dacie fabricată în afara României. Lodgy a adus multe premiere pentru marca naţională, dar din păcate nu a avut succes şi din punct de vedere comercial. După doi ani de la lansare, vânzările dezamăgesc. Oficialii se gândesc deja sa aplice reduceri de preţuri.
Economica.net - sâm, 29 mart. 2014, 06:36
Primul eşec Dacia din era Renault: Lodgy - maşina mare cu vânzări mici

Dacia  După doi ani de producţie (martie 2012-martie 2013) vânzările Lodgy la nivel global au ajuns la 76.000 de bucăţi, mult sub aşteptări şi mult sub vânzările celorlalte modele. Asta în ciuda faptului că preţul monovolumului este mult mai mic decât cel al concurenţilor direcţi (Renault Scenic şi Citroen C4 Picasso).

Arnaud Deboeuf, seful gamei Entry la Renault, a declarat pentru publicatia auto 0-100.roLodgy are cifre slabe de vânzari din mai multe motive: este un model vândut doar în Europa si doar sub brandul Dacia, pretul a fost prea mare comparativ cu mai vechiul Logan MCV pe care l-a înlocuit, iar producatorii de autovehicule din aceeasi clasa au venit cu discounturi semnificative dupa lansarea Lodgy.

„Preţul ar putea să scadă la 12.000 şi 13.000 de euro, faţă de intervalul 14.000-15.000 euro sau chiar mai mult. Nu preţul de pornire e problema la Lodgy – pentru că nimeni nu cumpără versiunile de intrare în gamă – ci preţurile pentru versiunile de top şi pentru configuraţiile din zona de mijloc”, a spus executivul Renault pentru 0-100.

Lodgy este prima maşină Dacia care este produsă în afara României. Monovolumul este fabricat la Uzina din Tanger, Maroc.

Vânzarile Dacia au crescut la nivel mondial cu 19,3%, în 2013, în comparatie cu anul precedent, ajungând la aproape 430.000 de unitati, în timp ce cota de piata a constructorului auto în România s-a situat la 31%.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut Dacia a comercializat un numar de 429.540 de vehicule, în contextul în care piata de profil în care modelele constructorului autohton sunt prezente au cunoscut un recul de 1,7% în Europa si de 3% în regiunea Eurasia.

Sandero a fost cel mai bine vândut model al constructorului, în 2013, cu 150.591 de unitati.

În România, producătorul a reuşit să-şi sporească volumul vânzărilor cu 12,4%, până la 24.890 de unităţi, iar cel mai bine vândut model a rămas Logan, cu 11.366 unităţi, urmat de Sandero (4.706 unităţi), Duster (4.644) şi Dokker (1.564), Dokker VAN (1.795) şi Lodgy (670).

Totodata, România este tara în care Dacia detine cea mai mare cota de piata din lume la vânzarile de vehicule noi, de 31,6%. Din totalul clientilor români care au optat pentru marca Dacia, 77,1% au fost persoane juridice.

În UE, Dacia a avândut în 2013 289.000 de automobile noi, marca româneasca detinuta de grupul Renault ajungând în luna decembrie la o cota de piata de 3,2%, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Pe ansamblul anului trecut, Dacia a avut o cota de piata de 2,4% în UE, fata de 1,9% în 2012.

Modelele Dacia sunt produse sub brandul Renault in uzinele: SOFASA – Envigado, Columbia; Avtoframos – Moscova, Rusia; Iran Khodro si Iran Pars, Iran; Uzina Ayrton Senna – Curitiba, Brazilia; Mahindra Renault, India; Nissan South Africa, Africa de Sud.

Rezultatele Dacia au permis grupului Renault sa ocupe în 2013 cea de-a treia pozitie în topul producatorilor auto din Europa, cu 1,076 milioane autoturisme.

Dacia este detinuta de catre producatorul auto francez Renault din anul 1999.

Relansata în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucator de notorietate pe piata auto europeana.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start, informează Reuters şi AFP, transmite Agerpres....
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...
Ministerul Cercetării oferă un ajutor de stat în valoare de 36 de milioane de euro firmelor IT pentru recalificarea forței de muncă
Ministerul Cercetării oferă un ajutor de stat în valoare de 36 de milioane de euro firmelor IT pentru recalificarea forței ...
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunţat luni lansarea unui apel pentru sprijinirea IMM-urilor din ...
INS: Peste 5,5 milioane de vizitatori străini au fost înregistrați la punctele de control de la frontiere în primele șase luni din 2022
INS: Peste 5,5 milioane de vizitatori străini au fost înregistrați la punctele de control de la frontiere în primele ...
Numărul de sosiri ale vizitatorilor străini înregistraţi la punctele de control de la frontierele României a fost, în ...