Primul investitor imobiliar născut în România care se apropie de active de 2 miliarde de euro

Fondul de investiţii NEPI Rockcastle se apropie de pragul de 2 miliarde de euro în ceea ce priveşte valoarea activelor deţinute pe piaţa locală. 
Andrada Ghira - mar, 02 oct. 2018, 19:20
Primul investitor imobiliar născut în România care se apropie de active de 2 miliarde de euro

Prezent pe piaţa locală din 2007 şi listat în trecut şi pe Bursa de la Bucureşti, NEPI Rockcastle este cel mai mare dezvoltator imobiliar născut în România. Compania are un portofoliu de active evaluat la 1,96 miliarde de euro, după prima jumătate din acest an, valoare care se apropie de pragul de 2 miliarde de euro.

La sfârşitul acestui an, NEPI Rockcastle va inaugura centru comercial de la Satu Mare, cu o suprafaţă de 29.000 de mp şi în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. 

Suprafaţa totală a birourilor şi centrelor comerciale pe care dezvoltatorul le deţine în România este de 841.000 de mp, reprezentând 37% din întreg portofoliul, iar chiria încasată este de aproape 140 de milioane de euro, potrivit datelor companiei. 

NEPI Rockcastle mai deţine centre comerciale în Polonia, acolo unde valoarea activelor este de 1,3 miliarde de euro, Bulgaria (active de 481 mil. euro), Slovacia (active de 521 mil. euro), Republica Cehă (active de 174 mil. euro), Ungaria (active de 558 mil. euro), Croaţia (active de 239 mil. euro), Lituania (active de 127 mil. euro) şi Serbia (active de 42 mil. euro). În total, valoarea portofoliului în regiune este de circa 5,4 miliarde de euro, iar valoarea totală a chiriilor încasate este de 356,4 milioane de euro. 

Dezvoltatorul are în construcţie şi proiectare proiecte cu o valoare de 1,3 miliarde de euro. 

Investiţii de 200 de milioane de euro în mallurile din Sibiu

După ce în februarie anul acesta a cumpărat terenul şi proiectul mallului Festival din Sibiu de la o companie deţinută de familia Tănăsoiu cu 21 de milioane de euro, NEPI Rockcastle va dechide centrul comercial la sfârşitul anului viitor, în urma unei investiţii totale de 100 de milioane de euro

Noul mall va avea o suprafaţă închiriabilă de 42.200 mp şi se construieşte pe terenul fostei fabrici Simerom din apropierea gării din Sibiu. Printre chiriaşi se numără CineGold, Inditex (Zara, Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius), Kaufland, cu primul magazin deschis într-un mall, şi New Yorker.

În construcţie se află şi extensiile centrelor comerciale Shopping City Sibiu, de 9.600 mp şi Aurora Mall din Buzău, de 5.400 mp. Dezvoltatorul aşteaptă avizele pentru mallul pentru extinderea de 62.000 de mp a Promenada Mall din Bucureşti, proces care trenează de câţiva ani. Un alt mall va fi construit şi la Tîrgu Mureş, cu o suprafaţă de 33.600 de mp, în primă fază. 

New Europe Property Investments plc (NEPI) a fost infiintata pe 23 iulie 2007, în Isle of Man şi a fost listată pe Bursa de la Londra. În august 2007, NEPI atrăgea fonduri de aproape 27 de milioane de euro, iar în octombrie făcea primele achiziţii în România: trei locatii centrale de retail şi o proprietate de retail de tip bigbox în Bucureşti, Iaşi, Bacău şi Braşov.

În 2009, grupul a decis să se concentreze pe investiţii în active de retail dominante sau potenţial dominante în România, se arată în prospectul de listare la Bursa de la Bucureşti din 2011. 

Anul trecut, fondurile de investiţii din Africa de Sud NEPI şi Rockcastle au finalizat fuziunea. 

Alţi inveastitori care şi-au format imperii pornind din România sunt Globalworth, cu active de 1,2 miliarde de euro în România, iar Prime Kapital, fondată de Martin Slabbert şi Victor Semionov, foşti executivi ai NEPI, au pregătite investiţii de 755 de milioane de euro pentru piaţa din România. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...