Primul protest al angajaţilor Carrefour. 200 de salariați protestează în fața sediului companiei, iar cei din magazine vor purta banderole albe

În jur de 7.000 de angajați din România ai retailerului francez Carrefour vor protesta astăzi, între orele 11 și 13:00, în speranța că li se va întregi salariul, prin creșterea bonurilor de masă cu 5 lei și acordarea unei prime de transport. Acum, spune liderul de sindicat, sunt angajați care câștigă puțin peste 1.800 de lei net, după impozitarea bonusurilor de masă cu 10% CASS. Activitatea magazinelor nu va fi perturbată, dar în fața sediului central al compaiei s-au adunat în jur de 200 de persoane.
Alina Stanciu - lun, 25 mart. 2024, 10:58
Primul protest al angajaţilor Carrefour. 200 de salariați protestează în fața sediului companiei, iar cei din magazine vor purta banderole albe

Update:

Membrii Sindicatului Carrefour au menționat, într-o postare pe Facebook, că reprezentanții Carrefour România „au coborât să le comunice protestatarilor că nu cresc valoarea tichetelor de masă și nu acordă prima de transport”.

Știrea inițială

Astăzi, între 11 și 13:00, în jur de 200 de angajați ai retailerului francez Carrefour se vor aduna în fața sediului central al companiei, pe strada Gara Herăstrău nr 4, în semn de protest față de decizia managementului companiei de a nu le majora salariile. În plus, angajații care fac parte din Sindicatul Angajaților Carrefour din România și care vor fi la muncă în acest interval de timp vor purta banderole albe pe care scrie „Protest”. În momentul de față, în jur de 70% dintre angajații grupului Carrefour România, adică în jur de 7.000 de oameni, sunt afiliați sindicatutului.

Am adus 200 de membri de sindicat în fața sediului central Carrefour. Am purtat negocieri cu managementul companiei până vineri după-amiză pentru că nu ne-am dorit să ajungem la protest, dar din păcate nu am ajuns la o înțelegere. Așteptăm astăzi, după protest, o nouă întâlnire cu conducerea după care vom lua o decizie”, a declarat pentru Economica Vasile Leescu, președintele 

De ce protestează angajații

Potrivit liderului de sindicat, după schimbăriile legislative ce au dus la impozitarea cu 10% a tichetelor de masă, începând cu 1 ianuarie 2024, o parte dintre angajații Carrefour au ajuns să câștige sub salariul de 2.079 de lei net, cât este acum valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În aceste condiții, angajații solicită majorarea bonusului de masă de la 35 de lei pe zi cât primesc acum, la 40 de lei cât este valoarea maxim deductibilă precum și acordarea unei prime transport de 100 de lei.

Din datele Sindicatului, 60% dintre angajații Carrefour au salariul minim pe economie, adică 3.300 de lei brut.

„Luând în considerare entitățile juridice prin care compania este prezentă în România cu magazine integrate, avem astăzi o treime (34,73%) dintre angajați cu salariul de încadrare la nivelul salariului minim brut garantat în plată”, au precizat pentru Economica oficialii Carrefour.

„Urmare a impozitării bonurilor de masă, o parte dintre angajații Carrefour au ajuns să câștige net în jur de 1.800 de lei. Prin impozitarea tichetelor de masă, veniturile lunare le-a scăzut cu aproximativ 140 de lei „, a explicat Leescu.

Amintim că, începînd cu 1 octombrie 2023, salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a ajuns la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri. Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă  o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până atunci.

Cât despre impozitarea tichetelor de masă, de la începutul acestui an, acestea sunt taxate cu 10% impozit și 10% CASS. Având în vedere că impozitul pe venit datorat într-o lună se calculează după ce se scad din venitul total brut realizat în luna respectivă contribuțiile sociale datorate (CAS și CASS, 35% în total), tichetele de masă sunt taxate într-un final cu 19%.

Unele companii compensau în trecut impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masă, astfel încât salariul net al salariaților să nu scadă, dar, în urma acestei modificări legislative, cele mai multe au decis să nu compenseze și această nouă contribuție (CASS) datorată de angajați. Prin urmare, majoritatea salariaților încasează, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decât anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Listare Premier Energy. Compania debutează la Bursa de Valori Bucureşti
Listare Premier Energy. Compania debutează la Bursa de Valori Bucureşti
Premier Energy se listează la Bursa de Valori Bucureşti, astăzi, 28 mai 2024....
Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa
Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa
Ministrul ungar de externe Peter Szijjartor a declarat luni că ''propunerile nebuneşti'' de reintroducere a serviciului ...
Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia
Șeful Citroen admite, pentru prima dată oficial, că marca sa concurează cu Dacia
Thierry Koskas, CEO al Citroen și director global de vânzări și marketing al Stellantis, a admis pentru prima dată că ...
Încă o ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Încă o ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus din nou, azi-dimineață, prețul carburanților, ...