Primul teren agricol de vânzare după noua lege. Unde e şi cine vinde

La doar patru zile de la intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la tranzacţiile de terenuri agricole pe persoană fizică, doi tineri din Rădăuţi s-au grăbit să caute cumpărători pentru terenul primit moştenire. Este primul teren scos la vânzare pe noua lege. 
Alina Stanciu - mar, 06 mai 2014, 21:03
Primul teren agricol de vânzare după noua lege. Unde e şi cine vinde

Primul teren scos la vânzare după intrarea în vigoare a Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan (Legea 17/2014) are 0,80 de hectare şi aparţine unor rădăuţeni care doresc să monetizeze o moştenire. Bucur Silvia şi Migai Gălan, ambii din oraşul Rădăuţi, judeţul Suceava, au depus la Primăria Comunei Grăniceşti o cerere privind afişarea ofertei de vânzare a terenului pe care îl posedă chiar pe 16 aprilie, la doar patru zile de la intrarea în vigoare a Legii 17/2014. Conform legislaţiei în vigoare, Primăra va avea obligaţia, printre altele, de a notifica preemtorii cu privire la disponibilitatea respectivului teren. „Au avut nevoie de bani, de aceea s-au grăbit aşa. Sunt nişte copii, urmaşii unor persoane din localitate”,  adeclarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Nuţu, primarul din Grăniceşti, localitatea pe aria căreia se află terenul scos la vânzare.

Lege fără norme 

Chiar dacă anunţurile de vânzare au început să apară, practic, la ora actuală, nu se pot face tranzacţii conform noii legi pentru că nu există norme metodologice. În consecinţă, până la adoptarea acestora, se aplică dreptul comun în materie. Potrivit Legii 17, „în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor elabora normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, care se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, al ministrului apărării naţionale şi al ministrului culturii, cu consultarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România şi a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”. Legea 17 a intrat în vigoare pe data de 12.04.2014, iar în momentul de faţă normele metodologice sunt sunt doar în stadiul de proiect.

Cu site nefuncţional

Mai mult, site-ul Ministerului Agriculturii unde ar trebui să se afişeze toate anunţurile de vânzare de la proprietari nu este funcţional.  Aceasta în contextul în care, potrivit Legii 17, „în scopul unei transparenţe extinse, în termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea dosarului prevăzut la alin. (3), structura centrală, respectiv structurile teritoriale, după caz, au obligaţia să afişeze pe site-urile proprii oferta de vânzare, timp de 15 zile”, se specifică în Lege.

ECONOMICA.NET a solicitat oficial Ministerului Agriculturii o listă cu primele anunţuri de vânzare publicate după intrarea în vigoare a Legii 17, dar nu am primit niciun răspuns. Drept urmare, oferta prezentată mai sus a fost descoperită cu ajutorul altor resurse jurnalistice. 

Amintim că Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan (Legea 17/2014) a apărut din necesitatea de a umple un vid legislativ creat de la 1 ianuarie 2014, odată cu liberalizarea pieţei funciare din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu de șase etaje lângă Parklake
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu ...
Dezvoltatorul Sonae Sierra se pregătește de construcția ansamblului rezidențial de lângă mallul Parklake din sectorul ...
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...