Primul tramvai turcesc pentru Iași pleacă azi din fabrică spre România FOTO

Turcii de la Bozankaya trimit vineri spre România primul tramvai din cele 16 ce vor fi produse pentru Iași, după ce a trecut toate testele la fabrica din Ankara. Printre altele, noile tramvaie au aer condiționat și sistem de anunțuri vocale exterioare în stații (pentru persoanele cu dizabilități de vedere).
Anemona Andone - vin, 10 sept. 2021, 13:14
Primul tramvai turcesc pentru Iași pleacă azi din fabrică spre România FOTO

„Testarea tramvaielor Bozankaya care urmează să fie livrate în orașul Iași din România a fost efectuată în unitățile de producție ale Bozankaya din Sincan, Ankara, în prezența oficialilor municipiului Iași. Toate testele din fabrică, precum cele statice, de siguranță, etanșeitate, comenzi ale frânei, au fost încheiate cu succes și primul tramvai dintr-un total de 16 a pornit astăzi către Iași”, a anunțat vineri producătorul din Turcia.

tramvai bozankaya iasi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primăria Iași a publicat în noiembrie anul trecut imagini cu designul final al tramvaielor Bozankaya pentru oraș, după ce compania turcească a finalizat proiectarea iar ieșenii au ales culoarea verde, în urma unui sondaj.

Amintim că Primăria Iași a semnat pe 11 noiembrie 2019 contractul de achiziție a 16 tramvaie moderne de 26 de metri lungime cu compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş. Cele 16 tramvaie Bozankaya vor fi livrate în cursul anilor 2021 și 2022.

tramvai bozankaya iasi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achiziția celor 16 tramvaie se realizează cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional – Axa 4. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140,96 milioane de lei, fără TVA (167,75 milioane de lei, cu TVA), adică circa 35,24 milioane de euro, respectiv 2,2 milioane de euro pentru fiecare tramvai.

Cele 16 tramvaie vor avea o lungime minimă de 26 de metri și o capacitate de transport totală de minim 230 de locuri, din care 30 pe scaune fixe, nerabatabile. Scaunele pentru călători vor fi singulare și nu de tip banchetă, realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, vopsea înglobată, proprietăți antigrafitti, antivandalism, cu tapițeria rezistentă la uzură și murdărie.

Tramvaiele vor avea podea 100% coborâtă pe toată suprafața destinată pasagerilor, cu facilități (rampe/rampă) pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor și a persoanelor cu mobilitate redusă.

tramvai bozankaya iasi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tramvaiele vor fi formate din module unite între ele prin burdufuri etanșe, minim trei uși duble de serviciu, comandate și acționate electric, cu o lățime de minim un metru. În plus, pot avea minim două uși duble și minim două uși simple (uși cu o singură foaie). Ușile vor fi prevăzute cu sistem de siguranță antistrivire, cu buton de precomandă a deschiderii ușilor în stații, atât în interior, cât și în exterior, respectiv cu buton pentru deschidere în caz de urgență.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiecare tramvai va avea un loc marcat corespunzător pentru cărucior de copii și un loc rezervat căruciorului rulant pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, numărul minim de locuri pentru persoanele cu dizabilități, bătrâni sau femeilor însărcinate fiind de patru.

Tramvaiele vor fi echipate cu un bord modern, prevăzut cu un calculator de bord legat prin rețeaua Controller Area Network (CAN), utilizat la automobile pentru inter-comunicația calculatoarelor și diagnoză.

Totodată, tramvaiele vor fi echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalație de evacuare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații (pentru persoanele cu dizabilități de vedere), instalație electrică și informatică pentru echipamentele de ticketing, instalație de informare a călătorilor (atât la interior, cât și la exterior), echipament wireless pentru emisia și recepția semnalelor privind funcționarea și modificările intervenite în exploatare.

Te-ar mai putea interesa și
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acţiunile Intel au scăzut vineri cu până la 10%, din cauza rezultatelor trimestriale şi anuale dezamăgitoare raportate de producătorul de semiconductori....
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Informațiile personale au devenit digitale, iar numărul atacurilor cibernetice este în creștere de la an an, astfel că ...
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de degivrarea aeronavelor
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de ...
Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri ...
Emisiile flotei de vehicule BMW din UE au scăzut anul trecut la 105 gr. CO2/km
Emisiile flotei de vehicule BMW din UE au scăzut anul trecut la 105 gr. CO2/km
Calculele interne al grupului BMW arată că marca a redus emisiile de CO2 la nivelul flotei comercializată în Uniunea ...