Primul tren nou achiziționat în România în 20 de ani a ajuns în Gara de Nord VIDEO

Primul tren achiziționat de statul român, la mai bine de 20 ani de la ultima achiziție de trenuri, tocmai ajunge în Gara de Nord București, anunță secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.
Anemona Andone - lun, 04 dec. 2023, 11:14
Primul tren nou achiziționat în România în 20 de ani a ajuns în Gara de Nord VIDEO

 

Potrivit lui, acesta este un tren electric Alstom Coradia Stream, fabricat în Polonia și este abia primul tren electric din contractul de achiziție a 37 rame electrice inter-regionale, de lung parcurs, care urmează să fie livrate României.

După efectuarea testelor statice și dinamice (care vor avea loc la Făurei), trenul electric va intra în circulație, cu călători, pe linia feroviară CFR București – Constanța, precizează secretarul de stat.

Duminică, 3 decembrie, pasionații de infrastructură au postat imagini cu noul tren trecând prin Arad și Mediaș.

Prin Arad, trenul nou a trecut în jurul orei 15:35, fără oprire, la tractiunea unui tren marfar LTE, potrivit autorului imaginilor.

 

La Mediaș, noul tren Coradia Stream, cumpărat prin ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a fost observat lângă trenul de teste Alstom Coradia Polyvalent, al CFR Infrastructură.

 

„Pentru momentul acesta, meritul de a ne mișca în grafic aparține întregii familii feroviare (începând cu echipa Alstom care urmărește acest tren de la plecarea din fabrică, AFER care autorizează circulația pentru livrare, ASFR care autorizează trenul pentru circulația cu călători, CFR Infrastructură care trasează și dirijează trenul, LTE operatorul de marfă care operează trenul de livrare pe teritoriul României, CFR Călători care este implicat în preluarea și operarea trenurilor în perioada următoare)”, au tranmis în weekend reprezentanții ARF.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) şi vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2,42 miliarde de lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...