Primul tunel de autostradă prin Carpați: Austriecii de la Porr estimează doi ani pentru săpătură FOTO

Porr Construct a început lucrările pregătitoare pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu - Pitești (A1), potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Acesta a transmis că a fost pe șantier în locul în care începe construirea primului tunel de autostradă în zona montană din România.
Ion Dobreanu - lun, 29 mai 2023, 16:25
Primul tunel de autostradă prin Carpați: Austriecii de la Porr estimează doi ani pentru săpătură FOTO

Tunelul are o lungime de 1,3 km și este format din două galerii principale separate, una pentru fiecare sens de mers.

Potrivit lui Scrioșteanu, tunelul va fi realizat în conformitate cu normativele și directivele europene, iar printre particularități regăsim:

– câte 2 benzi pe sens și acostamente
– sistem de ventilație
– sistem de evacuare
– iluminat public
– sistem de comunicare
– câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului

„Antreprenorul estimează un termen de doi ani pentru săpătura tunelului, un an pentru căptușarea interioară și până la opt luni pentru instalarea echipamentelor și testare”, a continuat Scrioșteanu.

El a amintit că în luna ianuarie a anunțat o serie de premiere în infrastructura rutieră care urmează să fie atinse în acest an, printre acestea fiind și începerea primei lucrări de autostradă în zonă montană, care prevede și construcția acestui tunel de autostradă.

Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș are o lungime de circa 10 km, iar pe această secțiune vor fi realizate 13 lucrări de artă, dintre care 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. Cuprinde și construcția unui nod rutier la Țigveni, care va face conexiunea cu secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.

Contractul pentru proiectarea și execuția acestei secțiuni a fost semnat în noiembrie 2021, cu o valoarea de 1,6 miliarde de lei fără TVA și o durată de 60 de luni, din care 16 luni perioada de proiectare și 44 luni perioada de execuție a lucrărilor. Autorizația de construire pentru execuția lucrărilor a fost emisă în luna martie a acestui an.

Reprezentantul constructorului austriac estimează că lucrările la secțiunea 4 vor fi terminate în 2026, mai devreme față de termenul contractual din 2027.

Autostrada Sibiu – Pitești va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV. Este cel mai important proiect de infrastructură rutieră și, totodată, cu cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.

FOTO: Facebook Irinel Ionel Scrioșteanu

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulţi bugetari. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a crescut cu 1.762, în mai 2024, conform datelor Ministerului Finanţelor
Mai mulţi bugetari. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a crescut cu 1.762, în mai ...
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în mai 2024, de 1.294.311, cu 1.762 mai multe comparativ cu luna anterioară (plus 0,13%), aproape 64%......
Primul tip de carne artificială aprobat în Europa este destinat să fie consumat de animalele de companie
Primul tip de carne artificială aprobat în Europa este destinat să fie consumat de animalele de companie
Marea Britanie va deveni prima ţară din Europa unde se va comercializa carne cultivată în laborator, după ce organismele ...
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Ce spune şeful PPC, fostul Enel, despre situaţia din sistemul energetic naţional
Sistemul energetic naţional îşi arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobişnuit, iar printre cauzele ...
Ajungem la 1.000 de euro/MWh? Nou record de preț spot orar la energie electrică în România și mâine seară, avem din nou cel mai mare preț din Europa
Ajungem la 1.000 de euro/MWh? Nou record de preț spot orar la energie electrică în România și mâine seară, avem din ...
Avem din nou parte de un record de preț orar în piața spot, pentru a patra zi la rând și pentru a șaptea oară în ...