Primul turn virtual de control din România va fi construit pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

Compania UTI CFM S.A. a anunțat miercuri că va construi, în asociere cu Bog’Art SRL, primul turn virtual de control din România, pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.
Ion Dobreanu - mie, 29 dec. 2021, 16:48
Primul turn virtual de control din România va fi construit pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

UTI CFM S.A. și Bog’Art S.R.L. au semnat în data de 29 decembrie 2021 cu Consiliul Județean Brașov contractul pentru realizarea primului turn virtual de control implementat pentru un aeroport din România. Proiectul, în valoare de 66.148.224,42 de lei fără TVA, a fost atribuit în urma unei proceduri de licitație publică, iar durata de implementare a proiectului va fi de 14 luni.

La Aeroportul din Brașov, care va fi al treilea ca mărime din România, turnul de control clasic va fi înlocuit de cea mai nouă și eficientă soluție apărută în ultimii ani în lume: un ansamblu format din camere video de înaltă definiție, sisteme de comunicații și de radionavigație, senzori, stație meteo și un centru de dirijare a zborurilor, echipat cu o aplicație software extrem de performantă, care să permită dirijarea zborurilor de la distanță, se specifică în comunicatul transmis de UTI.

Operarea de la distanță se va face de către ROMATSA, din Arad, localitate destinată să acomodeze în viitor dirijarea zborurilor și pentru alte aeroporturi. Turnul virtual de control asigură performanțe superioare în comparație cu cel clasic, la costuri operaționale semnificativ mai mici.

Specialiștii UTI CFM SA vor proiecta, livra, instala și pune în funcțiune partea tehnologică (echipamente de radionavigație, de comunicații pentru controlul traficului aerian, de supraveghere și meteo) și vor construi, împreună cu Bog’Art, clădirea de contingență și infrastructura necesară instalării echipamentelor de dirijare de la distanță a zborurilor pentru primul aeroport construit de la 0 în România în ultimii 50 de ani.

UTI Construction and Facility Management S.A. a participat, în cadrul unei asocieri cu firma Bog’Art, la construcția terminalului aeroportului din Brașov, lucrările fiind finalizate într-un timp record, de doar un an.

Compania implementează soluții și tehnologii conform standardelor internaționale din domeniul aeroportuar, adaptate cerințelor din ce în ce mai diversificate în ceea ce privește siguranța, securitatea și confortul pasagerilor.

Uti este unul dintre principalii furnizorii de soluții complexe pentru aeroporturi din România, instalând și integrând sisteme specifice de siguranță și securitate aeroportuară, sisteme de curenți slabi, HVAC, instalații sanitare, iluminat și balizaj, manipulare și scanare a bagajelor, sisteme informatice de management al resurselor și de securitate cibernetică, telecomunicații, servicii de facility management, de dezinfecție și securitate sanitară.

Compania are parteneriate cu furnizori de tehnologie renumiți, ale căror echipamente le integrează în soluțiile proiectate. Astfel, din 2020, UTI CFM SA este partener autorizat în România al companiei britanice producătoare de echipamente de securitate, Smiths Detection, iar cu ocazia contractului semnat la Brașov, UTI CFM va colabora cu firmele SAAB – Suedia și Thales – Italia, principalii furnizori de tehnologie pentru turnul virtual și sistemele de radionavigație.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...