Primul vehicul al familiei electrice Toyota bZ, prezentat astăzi

Japonezii de la Toyota au prezentat astăzi, la nivel mondial, primul vehicul al mărcii dezvoltat exclusiv pentru propulsia electrică. SUV-ul bZ4X este primul din seria de șapte vehicule care va compune familia bZ.
Robert Stan - vin, 29 oct. 2021, 11:18
Primul vehicul al familiei electrice Toyota bZ, prezentat astăzi

Pare ciudat să vorbești despre „primul vehicul dezvoltat exclusiv pentru propulsia electrică” în cazul mărcii Toyota. Asta pentru că producătorul nipon are antecedente vaste în domeniul electrificării vehiculelor. Cu toate acestea, oficialii mărcii anunță că „bZ4X este primul model de serie dezvoltat de Toyota în întregime ca vehicul 100% electric (BEV)” și prima mașină care utilizează noua platformă e-TNGA dedicată exclusiv modelelor 100% electrice.

Toyota bZ4X este un SUV „spațios și confortabil, disponibil cu un nou sistem de tracțiune integrală care oferă o manevrabilitate și performanță de top în teren, cu motoare electrice separate pentru fiecare axă”. Designul său exterior reflectă atât calitățile sale avansate de vehicul electric, cât și alura SUV și dezvăluie noua arhitectură frontală „hammerhead” (cap de ciocan) care definește brandul bZ.

Capabil să transporte până la cinci persoane, noul model Toyota are o autonomie maximă de circa 450 km și un pachet de baterii de 71,4 kWh care, conform inginerilor niponi „chiar și după 10 ani de condus, va funcționa la 90% din performanța inițială*. E drept că după această informație cel puțin interesantă apare și o „steluță” prin care ei dezvoltă tema explicând că valoarea este estimată în timpul dezvoltării și trebuie interpretată ca acoperitoare pentru maximum 240.000 de kilometri.

Datele tehnice furnizate de Toyota la lansarea SUV-ului electric bZ4X arată că mașina are dimensiuni apropiate de cele ale modelului RAV4, față de care are totuși un ampatament mai lung cu 16 cm și o înălțime redusă cu 8,5 cm. Cu toate scaunele în poziție normală, portbagajul asigură o capacitate de 425 de litri.

Varianta cu tracțiune pe puntea față pune la dispoziția șoferului 150 kW (204 CP), și poate accelera de la 0 la 100 km/h în 8,4 secunde, în timp ce doritorii de tracțiune integrală au la dispoziție 217 CP și 336 Nm.

În cazul variantei cu sistem 4X4, cei de la Toyota menționează că au lucrat îndeaproape cu inginerii de la Subaru, experiența comună a celor două companii asigurând un rezultat cât se poate de bun. Pentru a atinge performanțe demne de un 4×4 care se descurcă perfect pe orice tip de teren, Toyota bZ4X are în acest caz două motoare electrice de câte 80kW dispuse pe ambele punți. Totodată, sistemul XMODE permite selectarea unor parametri adaptați la orice dificultăți întâlnite pe drum.

Printre inovațiile dezvăluite de Toyota cu ocazial lansării SUV-ului electric bZ4X se numără și sistemul de direcție „steer-by-wire”, plafon care captează energia soarelui și poate adăuga anual circa 1.800 km la autonomie și a treia generație a sistemului de siguranță Toyota Safety Sense.

Toyota bZ4X este primul model din noua familie bZ (beyond Zero) a mărcii japoneze care este „centrată în întregime pe om, concepută pentru a ajuta clienții să facă trecerea la BEV fără compromisuri sau inconveniențe”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...