Ponta despre Oltchim: Administrare specială şi o nouă privatizare în 6 luni

Guvernul este pregătit cu un nou management pentru combinatul Oltchim. Premierul Ponta a declarat că dacă Dan Diaconescu nu plăteşte suma de 45 mil. euro, atunci guvernul va prelua responsabilităţile, va porni combinatul sub administraţie specială. Vezi cele mai importante declaraţii ale premierului Ponta
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 10:13
Ponta despre Oltchim: Administrare specială şi o nouă privatizare în 6 luni
  • Datoria Oltchim creşte cu 200.000 de euro pe zi
  • Cei 45 de milioane de euro daca vor fi platiti de Diaconescu pot sa fie acordati ca imprumut de salvgardare pe o perioada de cel mult 6 luni, dar pana la intrarea in proprietate pentru functionarea combinatului.
  • Termenul limită pentru plata celor 45 de milioane de euro este luni, 1 octombrie.
  • Daca nu se va semna. Responsabilitatea pentru combinat ramane a guvernului. Suntem pregatiti sa numim un nou management. Un administrator specuial; care sa opreasca contractele paguboase. Sa vorbim cu creditorii, banci si electrica. Sa reia activitatea pe baza unu sprijin din partea guvernului. Am vorbit in acest sens deja cu Ministrul Finantelor. Urmand ca dupa 6 luni de administrare sa reluam procesul de privatizare cu un investitor strategic.
  • Dan Diaconescu ar fi trebuit să prezinte echipa de manageri care va conduce Oltchim.
  • OMV Petrom va vinde Arpechim către investitorul care va cumpăra Oltchim
  • Orice restricţie pentru participarea la licitaţie ar fi încălcat legile şi ar fi însemnat un proces

 

 
Potrivit premierului, numirea unui administrator special la Oltchim nu presupune şi intrarea companiei în insolvenţă.

Împrumutul Guvernului ar urma să fie acordat în aproximativ două săptămâni începând cu 1 octombrie, după notificarea Comisiei Europene.

„Suntem pregătiţi ca, dacă plăteşte până luni, să discutăm mai departe toate procedurile, legate de investiţii, gestionarea portofoliului de datorii şi Arpechim. Luăm însă în calcul să nu plătească până luni şi atunci suntem pregătiţ pentru numirea unui nou management, a unui administrator special pentru a opri contractele păguboase şi a discuta cu creditorii privaţi, precum Electrica şi băncile, precum şi pentru reluarea activităţii printr-un sprijin guvernamental ca şi capital de lucru din fonduri de privatizare, iar în maximum şase luni, cu consultarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, să reluăm privatizarea cu un investitor strategic”, a afirmat premierul.

Premierul a citit fragmente din oferta depusă de Dan Diaconescu pentru Oltchim, arătând că acesta s-a angajat să efectueze plata la momentul semnării contractului, dar precizând că acesta nu îndeplinit până în prezent alte obligaţii, precum prezentarea noilor administratori şi a planului de afaceri.

„Dacă a asigurat în fals că dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage răspunderea penală pentru fals în acte oficiale şi înşelăciune”, a spus Ponta.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.

Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni „probabil, la preţul de pe bursă”.

Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au decis ca începând de miercuri să reia protestele, spunând că nu mai au speranţe, în condiţiile în care activitatea combinatului este oprită, iar ei nu şi-au primit salariile pe luna august, au anunţat, marţi, liderii sindicali.

Potrivit liderului protestatarilor, Corneliu Cernev, în cursul acestei zile oamenii au fost informaţi despre discuţiile de luni de la Ministerul Economiei, iar ulterior au decis să reia protestele pe perioadă nedeterminată.

Activitatea Oltchim este sistată din 22 august. Compania nu mai are curent, gaz, nu şi-a plătit datoriile către furnizori şi are datorii totale de 720 de milioane de euro dintre care 400 de milioane de euro doar către stat. Angajaţii şi-au primit salariile pe iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP....
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 282 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 238 mai ...