Privatizarea CFR Marfă ar putea fi amânată

Privatizarea companiei CFR Marfă ar putea fi amânată, a declarat, miercuri, Horaţiu Buzatu, secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 15:34
Privatizarea CFR Marfă ar putea fi amânată

Procedura de vânzare a CFR Marfă este întreruptă şi nu va putea fi finalizată până la sfârşitul anului întrucât strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Horaţiu Buzatu, secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor.

Buzatu a arătat că ministrul Transporturilor s-a prezentat la ultima şedinţă CSAT cu proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, dar nu a primit avizul necesar.

Proiectul avea avizul ministerele Finanţelor, al Administraţiei şi Internelor, al Apărării Naţionale, al Justiţiei şi al Consiliului Concurenţei.

Citeste si: Privatizările CFR Marfă şi Tarom vor avea soarta celei de la Oltchim. Cine spune asta

„Ultimul aviz trebuia să sosească din partea CSAT (…) Ne-a venit un comunicat de presă în care am fost informaţi că membrii CSAT au fost informaţi”, a spus Buzatu, menţionând că din punctul de vedere al ministerului ar fi fost foarte important să afle ce reproşuri există „la concret” din partea CSAT.

„Avem de-a face cu incapacitatea instituţiilor statului de a răspunde provocărilor şi necesităţilor momentului”, a afirmat el.

Oficialul Ministerului Transporturilor a adăugat că procesul de privatizare a CFR Marfă nu este blocat, ci doar întrerupt sau îngreunat.

Întrebat dacă în aceste condiţii privatizarea mai poate fi încheiată până la finele anului, Buzatu a afirmat că „poate fi o problemă respectarea termenului de 31 decembrie”.

Oficialul MTI a mai afirmat că în cazul CFR Marfă soluţia managementului privat ca o alternativă la privatizare ar fi un paliativ şi un surogat.

Proiectul de strategie privind privatizarea companiei a fost modificat recent, Guvernul relaxând semnificativ condiţiile impuse eventualilor investitori la CFR Marfă legate de cuantumul garanţiei şi al taxei de participare la licitaţia de privatizare, cum a procedat şi în cazul Oltchim.

Citeste si: ATFER: Privatizarea CFR Marfă se face „pe genunchi”. Vânzarea va crea prejudicii statului

Guvernul intenţionează să vândă prin licitaţie cu strigare un pachet de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al CFR Marfă, precum şi pachetul care va fi deţinut de stat în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor CFR Marfă către CFR S.A.

Iniţial, ministrul de resort anunţase că strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată în şedinţa Guvernului din 26 septembrie.

Ministerul a anunţat că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în luna decembrie, obiectiv care va fi atins şi în cazul celui mai pesimist scenariu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...