Privatizarea CFR Marfă: Cele trei oferte sunt eligibile. „La un preţ mai mic ar fi fost mai multe”

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat joi, după deschiderea documentaţiilor de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă că ofertele sunt eligibile, iar dacă preţul de vânzare ar fi fost mai mic, numărul investitorilor interesaţi ar fi fost mai mare.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 12:22
Privatizarea CFR Marfă: Cele trei oferte sunt eligibile.

„Pentru toate cele trei companii ofertele au fost considerate eligibile. Urmează evaluarea acestora, iar pe 15 (mai – n.r.) se va decide dacă aceste companii sau o parte din ele sunt precalificate pentru etapa a doua”, a spus ministrul.

Documentaţia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă a fost depusă de compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

„Nu aş putea spune la câţi investitori mă aşteptam. (…) Cu siguranţă, dacă am fi pornit de la un preţ de vânzare mai mic erau mai mulţi investitori. Am dorit pe de o parte ca această companie să nu fie vândută la un preţ scăzut, pentru că o considerăm de o importanţă foarte mare, economică, pentru România şi sper eu, în viitor, pentru întreaga Europă de Est, şi de asemenea, am restricţionat destul de mult accesul la această procedură, pentru că am dorit ca CFR Marfă să nu poată fi cumpărată decât de o companie puternică, cu istoric, care să poată dezvolta în continuare această activitate”, a afirmat Fenechiu, întrebat fiind dacă se aştepta la mai mulţi investitori.

Potrivit ministrului, caietul de sarcini a fost cumpărat de patru companii, din care doar cei trei investitori au depus ulterior documentaţia de participare.

El a recunoscut că a avut emoţii, miercuri, în partea a doua a zilei, în condiţiile în care documentele au fost depuse în intervalul orar 14:00 – 15:59, termenul expirând la 16:00.

Solicitat de jurnalişti să ofere detalii despre afacerile sau reprezentanţii unora dintre investitori, Fenechiu a arătat că toate companiile vor fi analizate şi că în faza a doua a privatizării condiţiile sunt mai restrictive, fără să dea informaţii punctuale.

„Eu respect fiecare companie din cele care au participat la această procedură. Vreau să nu mă puneţi să fac speculaţii”, a spus el.

Ministrul a reamintit că în prezent compania CFR Marfă are datorii de peste 2 miliarde de lei, mai mari decât valoarea activelor, din care 1,5 miliarde lei sunt către stat şi vor şterse.

Mai multe active ale CFR Marfă, precum clădiri, terenuri sau două feriboturi, vor fi trecute la CFR SA, după ce ANAF va ridica sechestrul asigurator, în urma anulării datoriilor.

„Noi vindem lomotive, vagoane, depouri şi o activitate profitabilă”, a spus ministrul.

Premierul Victor Ponta a afirmat joi că a cerut date legate de companiile care au depus documentaţii la privatizarea CFR Marfă şi că investitorii în cauză sunt serioşi, astfel că are încredere că aceştia pot aplica o strategie eficientă, adăugând că societatea poate fi viabilă, dar „nu e aşa uşor cum pare”.

Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 180 milioane de euro, iar câştigătorul licitaţiei va fi stabilit la jumătatea lunii iunie.

Procedura va avea trei etape – precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.

Privatizarea CFR Marfă este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, unul dintre principalii furnizori de servicii IT&C din România, membru al grupului Deutsche Telekom AG, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri la finalul anului 2021.......
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Termocentrala Mintia, oprită definitiv primăvara trecută, va fi scoasă la licitație, iar cumpărătorul activelor va ...
Michael Topolinski contestă licitația adjudecată de SIF Banat-Crișana pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc
Michael Topolinski contestă licitația adjudecată de SIF Banat-Crișana pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc
Tabogo Property, companie deținută de investitorul canadian Michael Topolinski, a depus astăzi, 23 mai, o contestație ...
Vânzările Kingfisher prin Brico Depot România continuă să crească și post pandemie. La nivel de grup, trendul este negativ
Vânzările Kingfisher prin Brico Depot România continuă să crească și post pandemie. La nivel de grup, trendul este ...
Brico Depot, lanțul de magazine de bricolaj operat de compania britanică Kingfisher, continuă pe un trend pozitv al vânzărilor, ...