Privatizarea CFR Marfă: Ziua decisivă. Ce spune Ponta

Premierul Victor Ponta acordă credit ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, și comisiei speciale pentru privatizarea CFR Marfă, cu o zi înaintea expirării termenului limită în care câștigătorul licitației, Grup Feroviar Român (GFR), trebuie să efectueze plata achiziției pachetului majoritar de acțiuni.
Economica.net - Dum, 13 oct. 2013, 15:01
Privatizarea CFR Marfă: Ziua decisivă. Ce spune Ponta

„În mod sigur, doamna ministru şi cu cei din comisia de privatizare o să anunţe mâine (luni – n.r.) exact ce măsuri au de luat. Acuma însă, ştiţi şi dumneavoastră, după ce preşedintele a dat ordin să fie luaţi toţi de DNA, funcţionarii, pe bună dreptate, sunt foarte temători”, le-a declarat premierul Victor Ponta, duminică, jurnaliştilor, răspunzând unei întrebări referitoare la privatizarea CFR Marfă.

În replică la această declaraţie a premierului, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului, a remis presei o declaraţie, în care subliniază că funcţionarii şi înalţii funcţionari, inclusiv premierul, trebuie să respecte legea.

„Dacă, însă, vreun funcţionar, vreun membru al Guvernului sau chiar domnul prim-ministru însuşi a încălcat legea, atunci au toate motivele să fie temători”, continuă Bogdan Oprea.

Întrebat despre afirmațiile formulate de Gruia Stoica, acționarul majoritar la GFR, că procesul de privatizare nu ar fi respectat normele europene, premierul Ponta a spus că nu cunoaște detalii.

„Nu aș vrea să mă implic în așa ceva, bănuind că sunt lucruri pe care avocații și consultantul le cunosc, le pot clarifica”, a precizat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că nu va cere luni explicații ministrului Ramona Mănescu în cazul în care câștigătorul licitației nu va depune banii pentru achiziționarea pachetului de acțiuni câștigat la CFR Marfă.

„Mâine sunt la Iași la sărbătoarea Sfintei Parascheva și nu cer explicații nimănui”, a subliniat premierul Ponta.

Luni, 14 octombrie, expiră termenul limită stabilit de Ministerul Transporturilor pentru efectuarea plății de 170 de milioane de euro pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni la CFR Marfă de către GFR.

Mănescu cere Deloitte și Mușat și Asociații să transmită un punct de vedere fundamentat privind evoluția, momentul și pașii următori în  privatizare

‘Având in vedere comunicatul transmis de către Grup Feroviar Roman referitor la privatizarea SNTFM CFR Marfă SA, ministrul Transporturilor (…), Ramona Mănescu, a cerut domnului secretar de stat Cristian Ghibu, președinte al comisiei de privatizare, și consultanților Deloitte și Mușat și Asociații, ca, în cursul zilei de luni 14 octombrie 2013, să transmită un punct de vedere fundamentat privind evoluția, momentul și pașii următori în această privatizare’, se menționează în comunicatul citat.

Ministrul Transporturilor a afirmat, totodată, că i-a solicitat președintelui Comisiei de privatizare să ducă la bun sfârșit procesul de privatizare.

‘Este datoria domnului Ghibu ca, împreună cu consultanții, să gestioneze acest proces de privatizare în favoarea statului român, care l-a învestit cu această responsabilitate, încă din februarie 2013, atunci când a fost numit la conducerea comisiei de privatizare și mai târziu în septembrie 2013, când a semnat contractul de privatizare cu câștigătorul licitației. Încă de la debutul mandatului de ministru, i-am cerut domnului secretar de stat Ghibu să se concentreze pe ducerea la bun sfârșit a procesului de privatizare’, a menționat Mănescu.

GFR: privatizarea CFR Marfă va eșua din vina vânzătorului

Grampet Group, societatea deținută de către omul de afaceri Gruia Stoica, atenționa, duminică, într-un comunicat de presă, că privatizarea CFR Marfă va eșua din vina vânzătorului, ‘deoarece Comisia de privatizare a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă (SNTFM) se ascunde în spatele avizului Consiliului Concurenței pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile’.

În același timp, compania a solicitat desecretizarea contractului de privatizare a CFR Marfă, și a menționat că GFR nu a solicitat niciodată vreo amânare a termenului de plată.

GFR își exprimă întreaga disponibilitate de a face public conținutul contractului de privatizare și solicită în mod public Ministerului Transporturilor renunțarea la clauza de confidențialitate, pentru corecta și completa informare a opiniei publice.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a afirmat, vineri, că privatizarea CFR Marfă va eșua dacă omul de afaceri Gruia Stoica nu se plătește diferența de 170 milioane de euro până luni, 14 octombrie 2013.

Vineri, GFR a anunțat că a plătit 30 de milioane de euro pentru achiziția CFR Marfă și va achita diferența până la 202 milioane de euro, ulterior avizului Consiliului Concurenței, respectiv în 45 de zile de la primirea documentației complete.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...