Problema căldurii nu se rezolvă în Bucureşti: La iarnă, RADET va avea datorii de 3 miliarde de lei către Elcen

Electrocentrale Bucureşti, compania care asigură necesarul de energie termică al Capitalei va înregistra, în acest an, un profit cu 78% mai mic decât în anul precedent, de doar 30 milioane de lei, potrivit proiectului de buget. Vestea cea mai proastă pentru bucureşteni este că însă că situaţia datoriilor RADET, din cauza cărora alimentarea cu căldură a apartamentelor ar putea fi afectată, nu va fi rezolvată până la finalul anului.
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 07:39
Problema căldurii nu se rezolvă în Bucureşti: La iarnă, RADET va avea datorii de 3 miliarde de lei către Elcen

Electrocentrale Bucureşti estimează că, la finalul acestui an, nu va putea încasa de la societea de distribuţie a agentului termic RADET circa 3 miliarde de lei, datorii în contul energiei termice livrate către RADET dar neplătite de mai mulţi ani.

„La finalul anului 2016 sunt prevăzute creanțe restante în sumă totală de 3.272.877,00 mii lei, principala cauză de acumulare fiind neîncasarea datoriilor de la RADET București, care sunt în procent de 93,59% din totalul acestora, respectiv 3.063.115,00 mii lei. Neîncasarea crențelor de la RADET București a dus la un deficit de cash-flow pe care Electrocentrale București S.A. l-a finanțat prin contractarea unor credite bancare, purtătoare de dobânzi, precum și prin creșterea datoriilor către furnizori, la 31.12.2015 datoriile totale ale Electrocentrale București fiind de 2.018.267,00 mii lei”, se arată în nota de fundamentare a bugetului companiei pentru acest an, publicat pe site-ul ministerului Energiei.

În acest moment, datoria RADET către Electrocentrale Bucureşti este de circa 3,6 miliarde de lei. Producătorul de energie electrică şi termică a blocat conturile RADET, în urma unei decizii a instanţei, pentru recuperarea unei părţi din această datorie, respectiv 259 de milioane de lei.

Mai mult, recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că Elcen a blocat şi conturile unor spitale şi şcoli, lucru care a determinat-o să ceară intervenţia Guvernului.
„1,4 milioane de cetăţeni, plus toate spitalele, grădiniţele, depind de reţeaua de termoficare. Aceasta are datorii la Elcen, iar Elcen e sub presiune din partea Romgaz. Această situaţie, prin care şi terţii au conturi blocate de Elcen, este o decizie care a venit în urma unui raport realizat de corpul de control al premierului. Nu e normal ca Guvernul, după ce ani de zile nu s-a implicat pentru rezolvarea problemei la modul real, acum să avem o atitudine atât de drastică. Fac un apel la premierul Dacian Cioloş, care sigur nu cunoaşte această situaţie, să solicite Elcen să dialogheze cu Romgaz, care ţine tot de stat”, a spus primarul general al Capitalei, la România TV.

În replică, Elcen a anunţat că nu a blocat conturile, ci doar a instituit procedura de terţ poprit, prin care clienţii RADET trebuie să plătească facturile la energie termică nu către RADET, ci către executorul judecătoters, şi apoi către Elcen. 

„Niciun cont al unei instituții publice sau agent economic nu este în acest moment blocat din cauza sau la cererea ELCEN. Electrocentrale București a inițiat demersurile necesare pentru recuperarea sumelor pe care RADET le datorează, pentru agent termic livrat în perioada mai 2013 – decembrie 2014 și neachitat de către RADET. Astfel, prin solicitarea formulată de către executorul judecătoresc, în data de 19.05.2016, nr. 903/2016, a fost inițiată

Executarea silită prin instituirea popririi la terț poprit, debitori ai debitoarei RADET. Mai exact, agenții economici și instituțiile care au relație contractuală directă cu RADET vor livra sumele facturate de către Regie, în contul executorului judecătoresc și, apoi, banii vor ajunge la ELCEN, până la concurența sumei de 1.052.880.023,82 lei. Această măsură, a terțului poprit, NU înseamnă blocarea conturilor, ci reprezintă doar o redirecționare a sumelor, printr-o decizie a instanței de judecată”, arată Elcen.

Populaţia Bucureştiului plăteşte 169 de lei pe gigacaloria pe care o primeşte de la RADET, în condiţiile în care preţul de producţie este de 342 de lei. Diferenţa este acoperită de subvenţii de la Primăria Capitalei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...