Problema dezvoltatorilor: plecarea chiriaşilor din clădire

Departamentul de Property Management din cadrul Colliers International România şi-a dublat portofoliul de clienţi pe segmentul de property management în jumătate a acestui an.
Andrada Ghira - lun, 23 iul. 2012, 09:17
Problema dezvoltatorilor: plecarea chiriaşilor din clădire

Lansat la începutul anului trecut, departamentul de Property Management al Colliers lucrează în prezent la 11 proiecte în Bucureşti şi în ţară, pentru care oferă servicii de consultanţă, property management sau consiliere în vederea certificării verzi a clădirilor. Şase dintre aceste proiecte au intrat în portofoliul Colliers în perioada aprilie – iunie 2012.

Problema principală cu care se confruntă dezvoltatorii din România este plecarea chiriaşilor din clădire, ce arată semne de acutizare în actualul climat economic. Pentru succesul unui proiect în piaţă, este necesar un property manager bun, care să prezinte neutralitate în faţa chiriaşilor, să aibă cunoştinţe solide din piaţă şi să deţină abilităţi de negociere şi relaţionare cu clienţii”, a declarat Ilinca Păun, Managing Director Colliers International România. 

De la începutul activităţii în ianuarie 2011, Colliers se ocupă de property management pentru cinci proiecte majore: o clădire de birouri de mărime medie, dezvoltată de Allianz-Tiriac în Braşov, cele două centre industriale şi logistice Olympian, deţinute de GE Capital Real Estate împreună cu Helios Phoenix la Timişoara şi Braşov, precum şi – începând din acest an – parcurile logistice Mega Distribution Park şi Key Logistic Center din localitatea Chiajna, judeţul Ilfov. În prezent, suprafaţa cumulată a proprietăţilor pentru care Colliers oferă servicii de property management totalizează 100,000 m.p., o valoare dublă faţă de cea înregistrată la sfârşitul anului 2011, iar strategia de dezvoltare viitoare vizează consolidarea expertizei pe segmentele de office, retail şi industrial.

Colliers International este responsabil de relaţia cu chiriaşii, subcontractarea serviciilor, controlul bugetului operaţional, menţinerea şi îmbunătăţirea performanţei generale a activelor, precum şi de serviciile financiare şi de raportare către proprietar.

Activitatea pe segmentul certificărilor verzi, lansată în a doua jumătate a anului trecut, s-a concretizat în atragerea primilor trei clienţi de la nivel local, după cum urmează: în 2011 – centrul de afaceri City Gate construit de GTC în Piaţa Presei Libere şi turnul de birouri Ana Tower, dezvoltat de GTC în parteneriat cu Ana Holding (care a obţinut recent pre-certificarea verde LEED Gold), respectiv, în 2012 – clădirea de birouri Global City Business Park, deţinută de Global Finance în nordul Capitalei. Prin serviciul de consultanţă pentru certificarea verde a clădirilor, Colliers oferă consiliere în vederea obţinerii certificatelor LEED şi BREEAM, atât pentru clădirile existente, cu scopul de a îmbunătăţi performanţa şi sustenabilitatea acestora, cât şi pentru proiectele noi.

„Prin fiecare tip de serviciu oferit, ne propunem să contribuim în mod direct la performanţa proiectelor de care ne ocupăm. Astfel, pornind de la expertiza Colliers pe plan local şi internaţional, vizăm obiective similare celor atinse pe pieţele dezvoltate din Europa, cum ar fi o rată de colectare a chiriilor de 98% în primele zile ale lunii sau reducerea consumului de energie cu minim 25% pentru clădirile cu certificare verde. Suntem convinşi că în viitor acest impact va spori, în contextul alinierii României la iniţiativele europene de încurajare a construcţiilor sustenabile, aşa cum este politica recent adoptată la Cluj, vizând reducerea taxei pentru proprietarii de clădiri verzi”, explică Ştefania Baldovinescu, Director al Departamentului de Property Management din cadrul Colliers International.

În plus, începând din trimestrul al doilea al anului 2012, Colliers oferă servicii de consultanţă în management pentru centrul de afaceri World Trade Center, precum şi pentru două clădiri de birouri deţinute de compania Allianz-Ţiriac în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...