Pierderi de 300.000 de lei pe zi la fabrica de zahăr Luduș. Managementul spune că trebuie să țină unitatea deschisă din cauza unor fermieri care nu au livrat la timp sfecla contractată

Fabrica de zahăr Luduș, care și-a reluat producția în septembrie anul acesta, are probleme cu recepția sfeclei de zahăr de la producătorii locali. Pentru aproximativ 5.000 de tone de sfeclă, o cantitate infimă raportat la cât s-a procesat în total, spune managementul, unitatea a trebuit să stea deschisă și după 15 noiembrie când campania din acest an urma să se închidă. Pierderile sunt de 300.000 de lei pe zi. Fermierii spun că situația este cauzată de doi factori - vremea rea care a împiedicat recoltarea și producția peste medie.
Alina Stanciu - joi, 23 nov. 2023, 12:04
Pierderi de 300.000 de lei pe zi la fabrica de zahăr Luduș. Managementul spune că trebuie să țină unitatea deschisă din cauza unor fermieri care nu au livrat la timp sfecla contractată

Update: Fermierii mai au de livrat 5.000 de tone de sfeclă de zahăr

Mihai Dimitriu, directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, a revenit cu informații la zi despre cantitatea de sfleclă pe care fermierii o mai au de livrat către fabrica de zahăr Luduș, menționând că este vorba despre 5.000 de tone, așa cum ne-a comunicat și managementul unității de producție.

Știrea originală

Fabrica de zahăr Luduș, preluată la începutul acestui an de antreprenorii Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, așteaptă încă să finalizeze campania de producție zahăr din sfecla de proveniență locală deși a trecut termenul până la care fermierii s-au angajat contractual să livreze marfa, a explicat Mihaela Neagu într-o postare pe Linkedin.

Aceasta a mai explicat pentru Economica că ar mai fi de livrat în jur de 5.000 de tone, de pe o suprafață de 96,4 hectare aflate în exploatarea unor fermieri cu suprafețe mici, de câteva hectare și că așteaptă marfa până cel târziu sâmbătă. Însă funcționarea fabricii la capacitate minimă de tăiere conduce la pierderi zilnice de 300.000 lei, având în vedere că se consumă gaz, energie, consumabile aproape ca și când fabrica ar funcționa la capacitate maximă.

În total, fabrica de zahăr de la Luduș a semnat cu fermierii români contracte pentru o suprafață de 3.400 de hectare, iar cantitățile preluate au fost deja procesate. Producția este de aproximativ 22.000 de tone de zahăr.

„În data de 15 noiembrie, am fost nevoiţi să nu închidem fabrica, ci să o ţinem la capacitate minimă, cu toţi angajaţii, pentru fermierii întârziaţi care nu au recoltat. Am făcut toate eforturile și am prelungit cu 10 zile termenul de preluare a sfeclei de zahăr de la fermieri, peste planul de producție al fabricii anunțat de la bun început, iar sâmbătă va fi ultima zi de prelucrare. Campania din acest an urma să fie de 60 de zile, respectiv 15 septembrie – 15 noiembrie, așa cum am anunțat încă de la început. Însă, faptul că unii fermieri nu au reușit să-și recolteze în timp util sfecla și pentru a reuși să transportăm toată sfecla recoltată din câmp, am decis să extindem perioada de campanie tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor”, a explicat Mihaela Neagu.

Ce spun fermierii

La rândul lor, fermierii spun că situația este cauzată de doi factori – vremea rea care a împiedicat recoltarea și, paradoxal, randamentul peste medie. Astfel, cantitatea pe care fermierii ar trebui să o livreze fabricii Luduș ar fi de aproximativ 10.000 de tone ( vs 5.000 din informațiile fabricii Luduș).

Din datele Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, anul acesta fermierii au obținut un randament de 50-55 tone de sfeclă la hectar față de o medie de 45-47 de tone, or contractele cu fermierii s-au realizat pe suprafața cultivată nu pe o anumită cantitate de produs.

„Cu ce mai este de recoltat, ar fi undeva la 10.000 de tone de sfeclă ( de livrat către fabrica Luduș n.red). Sunt în această situație undeva la 35-38 de fermieri cu suprafețe mici. Ar fi păcat să rămână fără sprijinul cuplat și cu investiții făcute degeaba”, a declarat pentru Economica Mihai Dimitriu, directorul executiv al Asociației potrivit căruia fermierii ar mai avea nevoie de 5-7 zile pentru a putea livra.

„Va fi, până la urmă, o decizie de business a fabricii Luduș. Înțelegem că problema este legată de costurile mari de funcționare, de aproximativ 300.000 de lei pe zi, urmare a faptului că fabrica cumpăra acum gaz de pe piața liberă, la un preț neplafonat”, a mai menționat Dimitriu.

Acesta spune însă că, în cel mai rău caz, sfecla nepreluată de fabrica Luduș ar putea fi cumpărată de Agrana, conform unor discuții în acest sens, dar doar după ce se termină recoltatul și procesarea sfeclei preluată de aceasta de la fermierii cu care colaborează în zona Roman.

Din datele Asociației și fermierii care livrează pentru Agrana Roman ar mai avea de recoltat în jur de 1.000 de hectare.

Din informațiile managementului fabricii de la Luduș, potrivit prevederilor contractului, fabrica are obligația de a transporta sfecla, însă cu condiția de a fi pusă la un drum de acces în orice condiții meteorologice. De asemenea, potrivit contractului, fabrica și-a asumat să sprijine financiar, într-un anumit cuantum, lucrările pentru amenajarea căilor de acces. Cu toate acestea, 80% din cantitatea de sfeclă nu a fost pusă la acces ceea ce a îngreunat transportul.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, transceiver cu tehnologie radio în bandă ultra-largă și software inteligent
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, ...
Continental anunță că a început să furnizeze componente și produse importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class. Cu soluția de acces bazată pe dispozitive inteligente de la Continental (pe......
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Comisia Europeană oferă subvenții în valoare de aproximativ 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte de hidrogen ...
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc a denunţat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câştigi bani din moarte'', ...
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Primii migranţi susceptibili de a fi expulzaţi de Regatul Unit către Rwanda au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, ...