Probleme la licitaţiile pentru deszăpezire: CNADNR nu a primit nicio ofertă pentru sarea necesară în 6 din 7 direcţii

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu a primit nicio odfertă la licitaţia organizată pentru cumpărarea de sare pentru deszăpezire în şase din cele şapte direcţii regionale, deşi România este un mare exportator de sare, în timp ce pentru clorură de calciu, o substanţă folosită la deszăpezire atunci când se înregistrează temperaturi foarte joase, au fost zero oferte pentru trei din cele şapte direcţii regionale. Compania a avut mai mult succes la licitaţia pentru produs ecologic degivrant, unde a primit cel puţin două oferte pentru fiecare regiune.
Economica.net - lun, 01 aug. 2016, 17:06
Probleme la licitaţiile pentru deszăpezire: CNADNR nu a primit nicio ofertă pentru sarea necesară în 6 din 7 direcţii

Licitaţiile pentru cumpărarea de sare, clorură de calciu şi produs ecologic cu efect degivrant, materiale necesare pentru lucrările de deszăpezire, pentru următoarele patru ierni în toate direcţiile regionale din ţară, au fost lansate de CNADNR în 18 mai.

Valoarea estimată a achiziţiilor este de 379,7 milioane lei (circa 85 milioane euro) fără TVA, potrivit anunţurilor publicate pe portalul de licitaţii publice de către compania de stat.

Cea mai importantă licitaţie lansată în luna mai de către CNADNR era pentru furnizarea de „sare pentru deszăpezire necesară în perioada 2016 – 2020”, pentru totate cele şapte direcţii regionale: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa.

Pentru această licitaţie, compania a primit, până la termenul limită din 29 iulie, o singură ofertă, pentru direcţia regională Cluj, însă compania nu a precizat cine a depus oferta.

Societatea Naţională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, este singurul producător de sare din România şi este un exportator important de sare la nivel european.

„În perioada imediat următoare, CNADNR va iniţia o nouă procedură de achiziţie publică, conform legislaţiei în vigoare, pentru loturile unde nu au fost depuse oferte”, a precizat compania. .

Valoarea estimată a contractelor de sare este de 303 milioane lei (67,4 milioane euro) fără TVA, din care 56,1 milioane lei la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, 24,9 milioane lei la DRDP Craiova, 30,3 milioane lei la DRDP Timişoara, 43,1 milioane lei la DRDP Cluj, 67,3 milioane lei la DRDP Braşov, 58,1 milioane lei la DRDP Iaşi şi 23,2 milioane lei la DRDP Constanţa.

„Autoritatea contractantă intenţionează să încheie un număr de minim opt contracte subsecvente, pentru fiecare lot în parte, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat anual, pentru încheierea contractelor subsecvente”, se arată în anunţul postat de CNADNR în luna mai.

Cantitatea de sare care urmează să fie achiziţionată de către compania de drumuri este cuprinsă între 1 milion şi 1,2 milioane de tone pentru următorii patru ani.

Pentru clorura de calciu, licitaţia CNADNR prevedea achiziţionarea de substanţă cu o valoare estimată de 55,1 milioane lei (12,3 milioane euro) fără TVA, care va fi folosită în perioada 2016-2020.

Termenul final de depunere a ofertelor a fost 26 iulie, însă pentru direcţiile regionale de drumuri şi poduri (DRDP) Bucureşti, Craiova şi Constanţa nu s-a depus nicio ofertă.

De asemenea, pentru direcţiile Timişoara şi Cluj s-a depus câte o singură ofertă, din partea firmei CB Ecomat SRL din Braşov, în timp ce pentru direcţia regională Iaşi a fost depusă o singură ofertă din partea firmei Chimcomplex Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Singura direcţie regională în care există competiţie este DRDP Braşov, cu două oferte depuse, de la Chimcomplex Borzeşti şi CB Ecomat SRL.

Angajaţii companiei de drumuri au calculat că, pentru deszăpezirile din perioada 2016-2020, este nevoie la nivel naţional de o cantitate cuprinsă între 30.132 şi 36.160 de tone de clorură de calciu (7.533 – 9.040 tone / an).

Clorura de calciu este folosită la deszăpezire atunci când temperaturile scad sub -7 grade Celsius, topirea gheţii şi zăpezii fiind mai rapidă decât în cazul folosirii sării, datorită energiei mai mari degajate la dizolvare.

Clorura de calciu se foloseşte sub formă de soluţie cu diferite concentraţii, în funcţie de temeperatura carosabilului.

Pentru clorura de calciu, CNADNR intenţionează să încheie un acord cadru pe 48 de luni cu trei firme. Pentru aceste contracte, termenul limită pentru depunerea ofertelor era iniţial 6 iulie 2016, ora 10., însă termenul a fost prelungit.

O altă licitaţie, pentru cumpărarea de „produs ecologic pentru deszăpezire necesară în perioada 2016 – 2020”, a avut, în schimb, mai mult succes. Astfel, CNADNR a primit două sau trei oferte pentru fiecare direcţie regională.

Două companii – Chimcomplex Borzeşti şi Dastacom Production SRL – au depus oferte pentru toate cele şapte direcţii regionale, în timp ce asocierea Ecoinwest SRL – Atica Chemicals SRL a depus oferte penteru patru regiuni, iar Est Autoagroserv SRL a depus ofertă doar pentru DRDP Iaşi.

Valoarea contractelora fost estimată la 21,6 milioane lei (4,8 milioane euro) fără TVA.

Cantitatea care urmează să fie achiziţionată de către CNADNR este cuprinsă între 12.000 şi 14.400 tone pentru următorii patru ani (3.000 – 3.600 tone / an).

„Faţă de produsele chimice folosite în mod convenţional la deszăpezire, produsul ecologic cu efect degivrant se poate folosi până la temperaturi de -30 grade Celsius şi are o mare capacitate de înmuiere, ceea ce duce la folosirea unei mici cantităţi de produs pe o suprafaţă mare de acoperire, astfel rezultând o utilizare optimă a materialelor de deszăpezire, determinând în final reducerea costurilor”, se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.

Folosirea produsului ecologic cu efect degivrant este recomandată de specialişti pentru drumurile intens circulate, unde eficienţa este maximă.

Cumulat, valoarea tuturor contractelor pentru sare, clorură de calciu şi produs ecologic degivrant este estimată la 379,7 milioane lei (circa 85 milioane euro) fără TVA.

Decizia de a lansa licitaţiile încă din primăvară a fost motivată de şeful companiei prin necesitatea de a pregăti din timp activităţile şi de a evita acordarea directă a contractelor, în pragul iernii.

În ultimii ani, licitaţiile pentru contractele de deszăpezire erau lansate la finalul toamnei, iar pentru unele zone nu existau ofertanţi, astfel că se ajungea la încredinţarea directă a contractelor, la preţuri mai mari.

Compania de drumuri mai motivează decizia prin necesitatea ca firmele contractante să aibă timp să se pregătească, să dispună de utilaje performante şi de personal calificat.

Compania a mai scos la licitaţie, pe lângă furnizarea de sare, produse ecologice şi clorură de calciu pentru deszăpezire, şi furnizarea de marcaje rutiere şi covoare antiderapante.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...