Probleme pentru Franţa. Şomajul, la maximul ultimilor 13 ani

Şomajul din Franţa a crescut în trimestrul doi la maximul ultimilor 13 ani, din cauza concedierilor determinate de stagnarea economiei, situaţia generând presiuni severe asupra guvernului de a revigora creşterea economică, una dintre promisiunile de campanie ale preşedintelui Francois Hollande.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 08:35
Probleme pentru Franţa. Şomajul, la maximul ultimilor 13 ani

Rata şomajului măsurată pe metodologia Organizaţiei Internaţionale a Muncii a crescut la 10,2% din populaţie, de la 10% în primul trimestru, potrivit datelor prezentate joi de institutul naţional de statistică de la Paris, citat de Bloomberg.

Excluzând teritoriile offshore aflate sub administraţie franceză, şomajul a fost de 9,7%, uşor sub media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg, de 9,8%.

Spania şi Italia sunt în recesiune, iar economia franceză stagnează de trei trimestre consecutive. Marile companii franceze, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, derulează campanii masive de concedieri, iar ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a depăşit 3 milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999, şi va continua să crească.

„Creşterea şomajului din Franţa, din primăvara anului 2011 până în prezent, este foarte îngrijorătoare. Piaţa muncii s-a deteriorat continuu”, notează economiştii băncii Natixis într-o analiză prezentată la scurt timp înainte de anunţarea datelor privind rata şomajului.

Hollande ia în calcul măsuri propuse de mediul de afaceri, precum reducerea contribuţiilor sociale şi promisiuni de scăderea a deficitului bugetar, în timp ce sindicatele, care l-au susţinut agresiv pe actualul preşedinte în campania electorală, îl îndeamnă să-şi respecte promisiunile şi să evite măsuri de austeritate.

Sapin a declarat recent că guvernul ia în calcul modificarea legislaţiei pentru a flexibiliza piaţa muncii şi a ajuta companiile să depăşească mai uşor şocurile economice.

Franţa are nevoie de reglementări „care să permită companiilor să se adepteze”, a declarat Sapin săptămâna trecută pentru Bloomberg Television.

Guvernul vrea de asemenea să distribuie „inteligent” către populaţie şi mediul de afaceri eventualele majorări de taxe necesare pentru reducerea deficitului bugetar din 2013, pentru a nu „goni” investitorii în străinătate.

Guvernul lui Hollande va prezenta săptămâna viitoare proiectul de buget pentru anul 2013, fiind necesare economii de cel puţin 33 miliarde euro pentru a coborî deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...