Probleme pentru Franţa. Şomajul, la maximul ultimilor 13 ani

Economica.net
06 09. 2012
franta_turnul_eiffel_paris_72762300_76207600_47708200

Rata şomajului măsurată pe metodologia Organizaţiei Internaţionale a Muncii a crescut la 10,2% din populaţie, de la 10% în primul trimestru, potrivit datelor prezentate joi de institutul naţional de statistică de la Paris, citat de Bloomberg.

Excluzând teritoriile offshore aflate sub administraţie franceză, şomajul a fost de 9,7%, uşor sub media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg, de 9,8%.

Spania şi Italia sunt în recesiune, iar economia franceză stagnează de trei trimestre consecutive. Marile companii franceze, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, derulează campanii masive de concedieri, iar ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a depăşit 3 milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999, şi va continua să crească.

„Creşterea şomajului din Franţa, din primăvara anului 2011 până în prezent, este foarte îngrijorătoare. Piaţa muncii s-a deteriorat continuu”, notează economiştii băncii Natixis într-o analiză prezentată la scurt timp înainte de anunţarea datelor privind rata şomajului.

Hollande ia în calcul măsuri propuse de mediul de afaceri, precum reducerea contribuţiilor sociale şi promisiuni de scăderea a deficitului bugetar, în timp ce sindicatele, care l-au susţinut agresiv pe actualul preşedinte în campania electorală, îl îndeamnă să-şi respecte promisiunile şi să evite măsuri de austeritate.

Sapin a declarat recent că guvernul ia în calcul modificarea legislaţiei pentru a flexibiliza piaţa muncii şi a ajuta companiile să depăşească mai uşor şocurile economice.

Franţa are nevoie de reglementări „care să permită companiilor să se adepteze”, a declarat Sapin săptămâna trecută pentru Bloomberg Television.

Guvernul vrea de asemenea să distribuie „inteligent” către populaţie şi mediul de afaceri eventualele majorări de taxe necesare pentru reducerea deficitului bugetar din 2013, pentru a nu „goni” investitorii în străinătate.

Guvernul lui Hollande va prezenta săptămâna viitoare proiectul de buget pentru anul 2013, fiind necesare economii de cel puţin 33 miliarde euro pentru a coborî deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB.