Probleme pentru gazoductul Iaşi-Ungheni: Gazele româneşti ar putea să nu treacă Prutul nici după 1 ianuarie 2015 – presa

Gazele româneşti ar putea să nu treacă Prutul prin gazoductul Iaşi-Ungheni nici după 1 ianuarie 2015, titrează publicaţia Jurnal.md din Chişinău.
Economica.net - sâm, 27 dec. 2014, 09:45
Probleme pentru gazoductul Iaşi-Ungheni: Gazele româneşti ar putea să nu treacă Prutul nici după 1 ianuarie 2015  - presa

Deşi autorităţile moldovene au semnat cu mare fast la începutul acestei săptămâni contractul de import, compania în gestiunea căreia se află gazoductul, nu are deocamdată licenţă de activitate, scrie Agerpres.

Directorul întreprinderii Vestmoldtransgaz, Iurie Dolghieru, a declarat pentru site-ul mold-street.com că nu a prezentat tot setul de documente Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, pentru a primi licenţa.

Un alt obstacol este şi faptul că autorităţile nu au transmis conducta în gestiunea întreprinderii Vestmoldtransgaz.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a început la 27 august 2013 şi a costat 26 de milioane de euro, dintre care şapte milioane constituie contribuţia Uniunii Europene.

Deşi gazele din România nu au ajuns nici în raionul Ungheni, UE a mai alocat 10 milioane de euro pentru extinderea conductei până la Chişinău, scrie Jurnal.md.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat pe 22 decembrie

Din 1 ianuarie 2015, R.Moldova va importa gaze naturale din România prin noul gazoduct Iași-Ungheni, inaugurat la sfârșitul verii. Un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale a fost semnat, luni, 22 decembrie 2014, la Chișinău de reprezentanții companiilor Energocom din Moldova și OMV Petrom Gas din România.

Prețul prevăzut în document este de 1010 Ron pentru o mie de metri cubi, ceea ce constituie 276,6 USD. Ministrul moldovean al Economiei, Andrian Candu a menționat că gazele naturale ce vor fi livrate din România reprezintă un pas important pentru întărirea securității energetice a Republicii Moldova.,,Este un început pentru noi și o sursă alternativă de gaz pentru Republica Moldova. Evenimentul de astăzi este și un nou proiect de colaborare între companiile Energocom Moldova și OMV Petrom Gaz România. Mulțumiri adresăm Guvernului României, care a acordat tot suportul necesar pentru ca să existe această alternativă importantă pentru țara noastră”, a declarat Andrian Candu, citat de RFI Romania.

De asemenea, oficialul moldovean a precizat că livrarea de gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni va începe în cantități mici, iar după ce va fi testat sistemul, contractul va fi ajustat pentru aprovizionare în cantități mai mari.,,Contractul este flexibil. În fiecare lună se poate face comandă pentru luna viitoare prin semnarea unor anexe. În al doilea sau al treilea trimestru al anului 2015 vom începe construcția conductei de gaz de la Ungheni spre Chișinău și atunci capacitățile vor fi altele. Atunci vom vorbi despre alte cantități și vom discuta poate și despre alte prețuri”, a declarat ministrul Economiei.

Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, promiteau autoritățile române, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova în 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a început în 2013 și a fost finisată în 2014. Costul total al proiectului a constituit 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene. Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Între timp, R.Moldova a obținut o micșorare de preț la gazele naturale din partea Federației Ruse. Cel puțin în primele două semestre ale anului 2015, R.Moldova va achita un preț de circa 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, astfel fiind cu 44 de dolari mai ieftin ca în prezent. Precizăm că, R.Moldova importă gaz din Rusia în baza unui acord care a expirat pe 31 decembrie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...