Prezidenţiabilul Cumpănaşu: averi impresionante din contracte cu statul, expert SNSPA fără diplomă

Economica.net
25 09. 2019
cumpanasu_69622100

DECLARAŢIA DE AVERE A LUI ALEXANDRU CUMPĂNAŞU

Alexandru Cumpănaşu are alături de soţie nouă salarii care, în total, însumează aproximativ 474.000 de lei, două alocaţii de stat pe numele copiilor, ambele de 3.600 de lei şi două contracte pe drepturi de autor, dintre care unul în valoare de 580.000 de lei pe an la asociaţia pe care o conduce, Asociaţia Pentru Implementarea Democraţiei. La aceeaşi asociaţie, şi soţia lui Cumpănaşu primeşte tot din drepturi de autor suma de 310.000 de lei pe an. Totodată,  Cumpănaşu a mai primit anul trecut 66.800 de lei de la Asociaţia de Creditare din România şi 120.000 de lei de la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune, pentru prestare de servicii, după cum reiese din declaraţia sa de avere. 

În martie 2017, Alexandru Cumpănașu a înființat o firmă de consultanță, EDP Exclusive Consulting and Services SRL, la care este asociat unic și administrator. Potrivit datelor sistemului electronic de achiziții publice, după 1 an și jumătate, în octombrie 2018, firmei i-a fost acceptată oferta la o procedură de cumpărare directă de „Servicii de implementare sisteme de management al calității ISO 9001: 2015” de către Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR), unde acționar unic este Ministerul Economiei, după relatează profit.ro.

De asemenea, Alexandru Cumpănaşu are trei apartamente, trei case, un credit de 200.000 de lei, şi nouă salarii, unul chiar de la Universitatea SNSPA, în valoare de 66.000 de lei, deşi acesta nici măcar nu are o facultate terminată.

„Avem atâţia proşti cu diplomă în administraţia publica şi în România… eu cred că un om care îşi termină un executive master are o pregătire mai bună”, s-a apărat Cumpănaşu, citat de adevarul.ro.

Pe de altă parte, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative face precizări legate de activitatea lui Alexandru Cumpănașu la SNSPA.

„Alexandru Cumpănașu nu a fost cadru didactic titular și nici profesor asociat al SNSPA. Veniturile menționate în declarația de avere au fost obținute de Alexandru Cumpănașu în calitate de expert în cadrul proiectului Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA. În cadrul acestui proiect, și-au desfășurat activitatea aproximativ 180 de experți”, spun reprezentanții SNSPA.

În 2016, Curtea de Conturi descoperea că Ministerul Afacerilor Interne, pe vrema lui Gabriel Oprea, a achitat din fonduri publice, pe un an întreg, chiria şi cheltuielile ONG-ului AID, condus de Cumpănaşu. Cheltuielile au cuprins şi întreţinerea, deşi contractul încheiat nu prevedea acest lucru, potrivit adevarul.ro