Probleme pentru Samsung: Trebuie să-şi schimbe imaginea de imitator

 Procesul pierdut în august de Samsung Electronics în faţa Apple, pentru încălcarea patentelor, a consolidat imaginea de imitator a companiei, în loc de trendsetter, astfel că Samsung se vede presată să copieze alt atribut al producătorului iPhone, şi anume concentrarea pe design, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 14:32
Probleme pentru Samsung: Trebuie să-şi schimbe imaginea de imitator

Perspectiva interzicerii a opt telefoane mobile în SUA şi a unor despăgubiri de peste 3 miliarde de dolari amplifică necesitatea ca Samsung să dea mână liberă echipei de proiectanţi să îşi asume riscuri.

Totuşi, crearea condiţiilor pentru o astfel de schimbare fundamentală nu va fi uşoară, iar rezultatul va fi incert, într-o industrie în care standardele de creativitate au fost stabilite de Steve Jobs.

„Trebuie să modifice modelul de inovaţie. Schimbarea gândirii va fi cea mai mare barieră”, a declarat Sohrab Vossoughi, fondatorul Ziba, firmă de design din Portland, Oregon, care are şi Samsung printre clienţi.

Principala provocare pentru Samsung va fi ca noua generaţie de telefoane mobile să arate cât mai diferit de iPhone.

Telefoanele viitoare vor avea mai multe creioane stylus, butoanele vor fi poziţionate diferit, iar forma va trece dincolo de cea dreptunghiulară cu colţuri rotunjite, a arătat Alexander Poltorak, director general la General Patent.

„Trebuie să se îndepărteze de design-ul Apple. Produsele lor arată ca nişte copii. Judecătorul a indicat că schimbările trebuie să fie substanţiale”, a spus Poltorak, care reprezintă clienţii în probleme legate de drepturile de proprietate intelectuală.

Samsung a oferit deja detalii legate de viitoarele telefoane Galaxy S III, mai late şi mai lungi decât iPhone.

Galaxy SIII nu se află pe lista de aparate Samsung propuse pentru interzicerea comercializării în SUA, în urma verdictului din 24 august. Apple l-a adăugat însă unor alte produse care ar încălca patentele sale.

La expoziţia de electronice de consum de la Berlin de săptămâna trecută, Samsung a prezentat telefoane noi cu sistemul de operare Android şi software produs de Microsoft. Între aceste aparate se află şi smartphone-ul Galaxy Note cu creion stylus şi un ecran de 5,5 inci, mai mare decât predecesorul său.

De asemenea, produsele Samsung ar putea include comenzi diferite de navigaţie, precum cele prin care utilizatorii navighează pe ecran sau efectuează zoom pe o imagine sau text, a arătat Poltorak.

Compania sud-coreeană ar putea accelera totodată planurile de a introduce ecranele flexibile, care pot fi îndoite, răsucite sau pliate, a spus Seo Won Seok, analist la firma Korea Investment & Securities. Includerea în telefoane a acestor ecrane va ajuta Samsung să profite de experienţa sa de cel mai mare producător de ecrane de înaltă definiţie, a arătat Seok.

Apple a câştigat daune de 1 miliard de dolari în urma câştigării procesului cu Samsung şi vrea interzicerea a opt modele de smartphone-uri, inclusiv unele dintre cele mai vine vândute din gama Galaxy, precum şi prelungirea unei interdicţii pentru tableta Galaxy 10.1.

Una dintre dificultăţile Samsung va fi schimbarea culturii companiei, concentrată pe viteză, eficienţă şi folosirea produselor altor companii ca sursă de inspiraţie, potrivit lui Seok.

Samsung investeşte masiv în cercetare şi dezvoltare şi a făcut progrese în domeniul semiconductorilor, ecranelor şi tehnologiei pentru memoria computerelor. Totuşi, cu un număr de designeri de 20 de ori mai mare decât cei ai Apple, compania iroseşte prea multe idei promiţătoare, apreciază Vossoughi, de la firma Ziba.

Apple în schimb are o echipă de circa 15 designeri, conduşi de vicepreşedintele pentru design industrial Jony Ive, care adună idei în jurul mesei de bucătorie în laboratorul sediului central al companiei.

Rezultatul este un design minimalist pentru o familie mică de produse care au contribuit la transformarea Apple în cea mai valoroasă companie din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...