Proces între giganți: Hidroelectrica își caută avocați să se judece cu Romelectro. În joc sunt milioane de euro

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară intenționează să contracteze servicii de asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor de arbitraj în litigiul pe care îl are cu asocierea Romelectro-Litostroj pentri întârzierea unor lucrări de retehnologizare la hidrocentrala Stejaru. În unele cazuri întârzierile au depășit chiar doi ani, spune producătorul de energie.
Mihai Nicuţ - lun, 01 mart. 2021, 06:35
Proces între giganți: Hidroelectrica își caută avocați să se judece cu Romelectro. În joc sunt milioane de euro

Hidroelectrica arată că este îndreptățită să primească 3,08 milioane e euro pentru “neîndeplinirea obligației contractuale de punere în funcțiune a unităților tehnice la termenele stabilite, precum și a eventualelor cereri reconvenționale ale contractorului”.

Obiectul litigiului constă în întârzieri și de sute de zile, suține producătorul de energie, pentru lucrările de retehnologizare a centralei hidroelectrice Stejaru, contract câștigat de asocierea Romelectro-Litostroj în 2015.

Iată întârzierile calculate de Hidroelectrica așa cum apar ele în convocatorul AGA prin care compania  solicită aprobarea angajării de avocați în această speță.

Pentru vane sferice Dn 2500 ( parte mecanică și electrica) pentru HA nr.6, termenul de punere în funcțiune a fost depășit cu 734 de zile, calculate între data termenului PIF aprobat prin graficul de execuție, respectiv data de 31.01.2018 și data finalizării probei de 72 de ore, respectiv data de 04.02.2020.

Pentru Hidroagregatul nr. 6 termenul de punere in funcțiune a fost depăşit cu 734 zile, calculate între data termenului PIF aprobat prin graficul de execuție, respectiv data de 31.01.2018 şi data finalizării probei de 72 de ore, respectiv data de 04.02.2020.

Pentru Transformator 63MVA nr.6 termenuI de punere in funcțiune a fost depăşit cu 588 zile, calculate între data termenului PIF aprobat prin graficul de execuție, respectiv data de 23.01.2018 şi data finalizării probei de 72 de ore, respectiv data de 03.09.2019.

Hidroelectrica arată că a calculat daune de circa trei milioane de euro pentru aceste întârzieri în baza prevederilor din contract, prin care este îndreptățită la penalități de întârziere in valoare 0,1% pe zi din prețul de contract al unității tehnice respective (maximum 30% din valoare) dacă lucrarea nu este făcută la timp.

Compania arată că, dintre avocații care își vor prezenta ofertele, vor avea prioritate în cadrul selecției cei care au experiență similară în astfel de procese de arbitraj.

Romelectro este una dintre cele mai mari companii românești de construcții-montaj de centrale electrice, cu o activitate de 50 de ani și proiecte pentru mai mult de 15.000 MW în centralele electrice convenţionale şi nucleare, potrivit propriei descrieri. În 2019, potrivit datelor de bilanț, compania cu 167 de agajați a avut afaceri de circa 323 de milioane de lei și pierderi de 17 milioane.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Compania a raportat anul trecut un profit de 1,45 miliarde de lei, la afaceri de 3,78 miliarde.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...