Procesul Fraţii Micula – ROMATSA: Guvernul a aprobat suplimentarea Fondului de rezervă cu 900 mil. lei pentru ridicarea sechestrului

Guvernul a aprobat, vineri, hotărârea privind suplimentarea cu 912,5 milioane de lei a bugetului Ministerului Finanţelor Publice pe anul 2019 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata sumei pentru care există un titlu executoriu, în baza deciziei Curţii arbitrale ICSID în speţa fraţii Micula împotriva statului român, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 13 dec. 2019, 13:23
Procesul Fraţii Micula - ROMATSA: Guvernul a aprobat suplimentarea Fondului de rezervă cu 900 mil. lei pentru ridicarea sechestrului

Astfel, bugetul Ministerului Finanţelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plăţii, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20, pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (Cazul Micula), precizează un comunicat al Guvernului.

Înainte de şedinţa de Guvern, premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că ROMATSA riscă să rămână fără bani şi, ca urmare, a luat decizia de a plăti suma pentru care există un titlu executoriu, în baza deciziei Curţii arbitrale ICSID în speţa fraţii Micula împotriva statului român.

„Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, practic, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară”, a explicat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

El a spus că trebuie suplimentat bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Pentru a se suplimenta acest fond va fi adoptată în şedinţa Executivului de luni o nouă rectificare de buget, a completat premierul.

Orban a spus că, în acest caz, s-a ajuns la o situaţie „extrem de gravă”. „În 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deţinute de fraţii Micula, Curtea arbitrală a ICSID a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari. Suntem la finele anului 2019. Până în prezent, autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată, sigur, invocând diferite pretexte. A existat şi o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situaţia în care ne găsim este o situaţie extrem de gravă”, a menţionat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, la ora actuală, ROMATSA se găseşte în pericolul de a nu mai putea asigura serviciile de navigaţie aeriană, din cauza lipsei resurselor financiare.

„Condiţiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european. Sunt condiţii foarte stricte, iar, printre condiţiile pentru a putea menţine această certificare, ROMATSA trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar. Ca urmare a deciziei luate de ICSID, fraţii Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanţa din Belgia a decis, practic, să nu permită Eurocontrol să finanţeze ROMATSA, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de ROMATSA de dirijare a traficului aerian. În momentul de faţă, suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care, practic, e reţinută ca urmare a deciziei instanţei din Belgia şi care ar fi trebui transferată către ROMATSA este de 278 de milioane. Practic, ROMATSA trăieşte numai din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă, care reprezintă adevăratul suport pentru funcţionarea ROMATSA. Pe 24 este termen de judecată şi, în cazul în care se menţine decizia luată de instanţa din Belgia, există un risc major ca ROMATSA să rămână fără resurse financiare şi să nu mai poată să îşi păstreze certificatul de furnizor de servicii”, a mai explicat premierul.

Premierul a completat că, în acest caz, mai există problema apariţiei „unui titlu executoriu în România, în baza căruia, practic, au început să fie atacate conturile Ministerului Finanţelor”, la care executarea a fost însă suspendată, dar şi ale unor companii profitabile ale statului – Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...