Procesul Vatileaks la final-Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare

Majordomul Papei, Paolo Gabriele, urmărit pentru "furtul în formă agravată" a sute de documente confidenţiale, a fost condamnat sâmbătă la un an şi jumătate de închisoare de Tribunalul Vaticanului. Tribunalul l-a condamnat pe acuzat la trei ani de închisoare dar a redus imediat pedeapsa la jumătate.
Economica.net - sâm, 06 oct. 2012, 11:05
Procesul Vatileaks la final-Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare

Preşedintele tribunalului, Giuseppe Dalla Tore, a explicat că pedeapsa a fost redusă „din cauza profesiei sale în serviciul” Papei, a „convingerii – pe care judecătorul a considerat-o eronată – că a servit Biserica”, „a comportamentului său în timpul procesului” şi „a conştientizării faptului că l-a trădat pe Papă”.

Avocata Cristina Arru a cerut, la rândul său, să se schimbe încadrarea faptei din „furt” în „însuşire în mod ilicit” sau, dacă va fi reţinută infracţiunea de „furt”, Gabriele să fie condamnat la pedeapsa minimă prevăzută pentru furtul simplu, respectiv trei zile de închisoare.

„El a comis un act, cu siguranţă, condamnabil şi ilicit dar a vrut să ajute, nu să dăuneze Bisericii”, a afirmat ea.

Procurorul cere trei ani de închisoare pentru majordomul Papei

„Cerem trei ani de închisoare şi o interdicţie definitivă dar limitată” de a exercita funcţii cu responsabilitate în administraţia publică, a declarat procurorul Nicola Picardi în cadrul ultimei audieri în procesul Vatileaks privind scurgerea de informaţii care a adus la lumină intrigi şi tensiuni la cel mai înalt nivel la Vatican.

Paolo Gabriele: Am acţionat din „dragoste faţă de Biserică”

„Lucrul pe care îl resimt cel mai puternic în mine este convingerea că am acţionat doar din dragoste viscerală faţă de Biserica lui Hristos şi faţă de conducătorul ei pe pământ. Nu mă simt hoţ”, a declarat Paolo Gabriele, înainte ca judecătorii să se retragă pentru a delibera.

Paolo Gabriele, fost angajat model în vârstă de 46 de ani, a ascuns în apartamentul său peste 1.000 de scrisori, faxuri şi texte diverse, unele semnate chiar de Papă, potrivit Jandarmeriei Vaticanului.

El riscă de la câteva luni până la patru ani de închisoare, la încheierea primului proces public la Vatican, în care a depus mărturie inclusiv secretarul personal al Suveranului Pontif, Monseniorul Georg Gänswein. El va avea posibilitatea de a face apel, ceea ce i-ar permite să evite ispăşirea pedepsei cu închisoare în Italia.

Cea de-a patra audiere – după cele de sâmbătă, marţi şi miercuri – s-a deschis sâmbătă dimineaţa, ca toate celelalte, în prezenţa unui grup restrâns de zece jurnalişti în micuţa sală a tribunalului din Vatican.

Aceşti jurnalişti vor informa şi ceilalţi reprezentanţi ai presei despre rechizitoriu, pledoarie şi ultimele cuvinte ale acuzatului. Apoi, cei trei judecători se vor retrage pentru a delibera şi a pronunţa verdictul, în cursul zilei.

Paolo Gabriele, supranumit „Paoletto”, a mărturisit că a sustras documentele. Dar el a respins acuzaţia de furt în formă agravată, singurul cap de acuzare reţinut împotriva lui în acest proces. El s-a declarat în schimb vinovat pentru că a trădat încrederea Papei, pe care vroia să îl „ajute” şi pe care îl credea „manipulat”.

Desfăşurarea procesului, prezidat de Giuseppe Dalla Torre, a fost criticată. Concentrându-se strict asupra unui cap de acuzare împotriva majordomului, cel de „furt în formă agravată”, acesta a împiedicat menţionarea oricărui alt aspect al cazului Vatileaks, o scurgere masivă de documente confidenţiale care a scos la suprafaţă diviziunile şi problemele din cadrul Curiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...