ProCredit Bank primeşte garanţii de 50 mil. euro pentru IMM-uri de la Fondul European de Investiţii

Economica.net
02 12. 2013
procreditbank_romania_00200600_39021700

Garanţiile sunt vor fi date în baza a două acorduri de garantare pentru susţinerea IMM-urilor încheiate de Procredit şi FEI, în cadrul Programului pentru Competitivitate şi Inovare.

Permitem astfel băncii să îşi întărească capacitatea de creditare către micii întreprinzători prin oferirea de împrumuturi cu garanţii şi costuri semnificativ reduse, care vor ajunge la peste 2.500 de antreprenori. Datorită garanţiilor oferite în cadrul Programului pentru Competitivitate şi Inovare al Uniunii Europene, companiile din România vor fi în măsură să îşi intensifice investiţiile, să crească, să lanseze noi produse, să implementeze procese de eficientizare şi să creeze mai multe locuri de muncă”, a declarat, într-un comunicat, şeful diviziei Facilităţi de Garantare IMM a FEI, Gunnar Mai.

Creditele vor fi acordate în euro şi lei, pe o maturitate de maxim zece ani.

Împrumuturild cu valori cuprinse între 50.000 şi 110.000 de lei se acordă numai în lei şi pot fi utilizate atât pentru investiţii, cât şi pentru capital de lucru. Banca nu solicită în acest caz garanţii materiale, iar perioada maximă este de cinci ani.

Creditele de peste 25.000 de euro sau echivalent lei pot avea ca destinaţie investiţiile sau capitalul de lucru, garanţiile solicitate fiind reduse semnificativ datorită acordului cu FEI. Creditul pentru capital de lucru se acordă pe maxim trei ani, cu o valoare de până la 100.000 de euro sau echivalent lei, iar cel pentru investiţii sunt pe maxim zece ani, de până la 250.000 de euro sau echivalent lei.

Pentru companiile cu activitate agricolă există o limită de finanţare de 100.000 euro sau echivalent lei, iar planul de rambursare este flexibil (rate lunare sau sezoniere) în funcţie de ciclul de producţie.

„Considerăm că acest acord va avea un impact pozitiv la nivelul întreprinderilor foarte mici, mici şi mijlocii din România, care vor putea accesa astfel fonduri în condiţii avantajoase”, a afirmat Andreea Enache, drector divizia dezvoltare afaceri în cadrul ProCredit Bank.

Programul-cadru pentru Competitivitate şi Inovare al Uniunii Europene propune un cadru coerent pentru consolidarea competitivităţii şi a capacităţii de inovaţie în cadrul Uniunii Europene. Acţiunile sprijinite prin programul-cadru promovează dezvoltarea durabilă bazată pe o creştere economică echilibrată.