Procuratura elenă cere rejudecarea jurnalistului elen Costas Vaxevanis în dosarul „lista Lagarde”

Procurorii din Atena au dispus noi audieri şi rejudecarea jurnalistului Costas Vaxevanis, achitat recent de un tribunal elen în dosarul în care a fost acuzat de încălcarea dreptului la viaţă privată prin publicarea unei liste cu 2.000 de greci cu conturi bancare în Elveţia, denumită "lista Lagarde".
Economica.net - vin, 16 nov. 2012, 21:53
Procuratura elenă cere rejudecarea jurnalistului elen Costas Vaxevanis în dosarul

Procuratura din Atena a anunţat vineri că achitarea lui Vaxevanis, pe 1 noiembrie, a fost „incorectă din punct de vedere juridic”, iar jurnalistul urmează să fie rejudecat de o instanţă mai înaltă, scrie Financial Times.

Data noului proces nu a fost anunţată.

„Nu s-a mai auzit ca un procuror să conteste decizia unui judecător dacă interesul public nu este ameninţat, iar în acest caz domnul Vaxevanis a servit interesul public”, a declarat avocatul jurnalistului.

Cazul a atras atenţia presei internaţionale. Revista de investigaţii „Hot Doc”, unde Vaxevanis este editor, a publicat în luna octombrie aşa-numita „listă Lagarde”, care cuprinde informaţii despre 2.000 de greci care au conturi la sucursala elveţiană a băncii britanice HSBC.

„Niciuna dintre persoanele de pe listă nu l-a reclamat pe Vaxevanis pentru defăimare”, a continuat avocatul jurnalistului.

Vaxevanis a fost achitat pe 1 noiembrie, instanţa hotărând că jurnalistul a acţionat în interes public.

În urma achitării sale, un procuror grec specializat pe probleme financiare a cerut parlamentului să tragă la răspundere doi foşti miniştri de Finanţe care nu au luat măsuri împotriva evazioniştilor de pe listă.

Fostul ministru de Finanţe George Papaconstantinou a obţinut în 2010 lista de la omologul său francez Christine Lagarde, în prezent director executiv al Fondului Monetar Internaţional.

Şeful agenţiei de administrare fiscală, Ioannis Kapeleris, a declarat că Papaconstantinou i-a spus să nu înceapă o anchetă.

Următorul ministru de Finanţe, Evangelos Venizelos, a trecut cu vederea problema.

Actualul ministru de Finanţe, Yannis Stournaras, a cerut autorităţilor franceze să furnizeze o nouă copie oficială a listei.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...