1EUR = 4.7415 RON | Bucureşti 21 º

News

Procurori de la CSM, acuzaţi de trafic de influenţă

Procurorii Romeo Bălan, membru al CSM, şi Marcel Sâmpetru, consilier al acestuia, sunt acuzaţi de trafic de influenţă. Cei doi şi-ar fi dorit posturile de procuror general al României şi de şef al DNA, ocupate în prezent de Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, şi ar fi negociat în acest sens cu lideri ai USL. Împotriva lor s-a început urmărirea penală. Procurorii DNA au descins, miercuri dimineaţă, la CSM.

11 iul, 2012 | RTV.net

UPDATE 10.05 Procurorul George Bălan, membru CSM, a declarat, miercuri, că nu a săvârşit nicio infracţiune şi că a văzut la televizor acuzaţiile care i se aduc, precizând că în legătură cu numirile la Parchet şi DNA el nu a vorbit cu nimeni despre nume, ci doar despre principii, scrie Mediafax.

UPDATE 10.00 Potrivit România TV, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov ar urma să fie adus la DNA. Acesta i-ar fi oferit informaţii clasificate procurorului George Bălan. Potrivit România TV, George Bălan şi Marcel Sâmpetru ar fi folosit informaţiile clasificate pentru a obţine funcţiile de şefi la DNA şi Parchet.

UPDATE 9.52 Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.

UPDATE 9.51 Cristi Dănileţ, membru CSM: "Este foarte grav dacă aceste funcţii se discută în afara cadrului legal. Procedura este foarte clară. Noi am cerut ieri ca în perioada interimarului să nu se faca numiri. Noi nu suntem numiţi politici. Apropierea noastră de un partid este foarte periculoasă. (...) Dosarul este la început. CSM nu a fost sesizat cu privire la aceste acţiuni. (...) Răspundem ca orice alt cetăţean. Eu, ca judecător, nu am nicio legătură cu DGIPI, nu avem niciun contact cu ei. Dacă unii dintre noi greşesc trebuie să acţionăm legal. Ar fi dezastruos pentru CSM ca unii dintre noi să negocieze funcţii."

UPDATE 9.50 Surse citate de evz.ro spun că cei Bălan şi Sâmpetru au fost monitorizați ambiental în momentul în care intrau la Ministerul Justiției pentru a-și negocia funcțiile. Toate mandatele de interceptare și percheziție din acest dosar au fost date de Curtea Supremă de Justiție.

UPDATE 9.46 George Bălan şi consilierul acestuia, Marcel Sâmpetru, ar fi fost fost chemaţi la sediul Ministerului Justiţiei pentru a negocia preluarea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA, relatează România TV.

UPDATE 9.45 "Avem un scandal mediatic fără fond. Refuz să-mi imaginez că, în secolul XXI, la demnitari de stat le poţi asculta convorbirile fără autorizaţie. Nu ştim natura acuzaţiilor, nu cunoaştem niciun element. Dl Bălan continuă să fie stupefiat. DGPI probabil o fi găsit un cadru legal. Nu cred că a fost implicat în astfel de incidente. Dl Bălan este în biroul domniei sale, biroul nu este sigilat", a declarat Mona Pivniceru, membru CSM.

UPDATE 9.30 "Toată această tevatură în care se vorbeşte despre trafic de influenţă la liderii USL mi se pare umoristică", a declarat senatorul PSD, Dan Şova, la România TV.

UPDATE 9.25 Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii susţin o conferinţă de presă, miercuri, la ora 10.30, la sediul instituţiei.

UPDATE 9.20 Anchetatorii fac percheziţii şi la şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov.

Anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins la CSM, miercuri dimineaţă, fiind vizaţi procurorii Romeo Bălan şi Marcel Sâmpetru, care şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României, potrivit unor surse judiciare.

Pocurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Romeo Bălan, membru al CSM, şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş, au spus sursele citate.

DNA a obţinut aviz de la CSM pentru percheziţia de miercuri.

Potrivit acuzaţiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror-şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public.

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii susţin o conferinţă de presă, miercuri, la ora 10.30, la sediul instituţiei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO