Procurorii au deschis un dosar penal în legătură cu greva de la STB. Ce spune Nicuşor Dan

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea grevei de către salariaţii de la Societatea de Transport Bucureşti (STB). Primarul Capitalei a declarat vineri, după mai multe ore de discuţii la sediul STB pe tema grevei angajaţilor, că i-a convocat la ora 12:00 la Primărie pe şefii de autobaze. De asemenea, el a cerut PSD să se pronunţe în legătură cu greva, având în vedere că este iniţiată de un consilier general PSD, respectiv liderul de sindicat Vasile Petrariu. El s-a declarat surprins de continuarea grevei în pofida unei decizii de suspendare emisă de către instanţă, considerând atitudinea angajaţilor STB ca fiind iraţională, scrie News.ro.
AGERPRES - vin, 21 ian. 2022, 09:20
Procurorii au deschis un dosar penal în legătură cu greva de la STB. Ce spune Nicuşor Dan

Nicuşor Dan: Să nu reiei lucrul riscând sancţiuni este o atitudine iraţională, pe care nu o înţeleg. I-am convocat la 12:00 pe şefii de autobaze şi de depouri / Cer PSD să se pronunţe

Primarul Capitalei a declarat vineri, după mai multe ore de discuţii la sediul STB pe tema grevei angajaţilor, că i-a convocat la ora 12:00 la Primărie pe şefii de autobaze. De asemenea, el a cerut PSD să se pronunţe în legătură cu greva, având în vedere că este iniţiată de un consilier general PSD, respectiv liderul de sindicat Vasile Petrariu. El s-a declarat surprins de continuarea grevei în pofida unei decizii de suspendare emisă de către instanţă, considerând atitudinea angajaţilor STB ca fiind iraţională, scrie News.ro.

Vreau să le trimit prin ei angajaţilor STB hotărârea de a merge înainte cu aplicarea legii. şi să îneleg care sunt acele probleme care pot fi rezolvate.

”Cer PSD să se pronunţe, pentru că avem o grevă care paralizează Bucureştiul, organizată de un consilier general PSD. Fie susţine această manifestaţie, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu, care a organizat această grevă”, a declarat primarul Capitalei.

 

Oficiali ai Parchetului au declarat pentru Agerpres. că a fost deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări in rem, cu privire la declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor legale, respectiv a art.191 din Legea 62/2011.

Ancheta a fost demarată în urma unei sesizări primite de la Brigada de Poliţie pentru Transportul Public.

Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate.

În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea grevei, însă protestul sindicaliştilor continuă vineri.

Şeful STB, Adrian Criţ, spune că există în traseu în momentul de faţă doar trei vehicule şi face în continuare apel la angajaţi să înţeleagă situaţia în care se află bucureştenii, solicitându-le să reînceapă lucrul.

STB a anunţat joi seară că liderii sindicali pun presiune pe salariaţi să nu reia activitatea.

„Ca urmare a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care instanţa de judecată dispune suspendarea grevei declanşate la Societatea de Transport Bucureşti STB SA şi reluarea de îndată a activităţii, angajaţii societăţii au obligaţia de a respecta decizia instanţei şi de a ieşi în traseu conform itinerariului şi foii de parcurs. Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală, care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-şi reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue şi mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariaţii STB SA pentru a nu-şi îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureştenilor din zona metropolitană şi ignorarea cu bună ştiinţă a unei decizii judecătoreşti poate genera dosare penale pentru personalul implicat în această acţiune”, au semnalat, joi, reprezentanţii societăţii.

Nicuşor Dan: Îi sfătuiesc pe şoferi şi vatmani să se consulte cu un avocat, nu cu liderul de sindicat; vineri dimineaţă voi fi la STB

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a declarat „destul de optimist” în privinţa faptului că angajaţii STB îşi vor relua vineri activitatea, menţionând că executori judecătoreşti le vor comunica acestora hotărârea instanţei referitoare la faptul că greva este ilegală.

„Eu mâine dimineaţă la ora 6.00 voi fi la STB. Mâine dimineaţă de la ora 6.00 executorii judecătoreşti vor pleca de la STB către autobaze, depouri. Sunt destul de optimist că nu vom fi într-o situaţie de inconştienţă colectivă, menţinând aceeaşi deschidere pentru a avea un dialog civilizat, pe tot ce înseamnă probleme din STB, cu reprezentanţi legitimi, şi nu politici ai oamenilor de acolo”, a spus Nicuşor Dan, pentru TVR 1.

Primarul a făcut apel la responsabilitate, dar şi la „spiritul de conservare”, subliniind că potrivit hotărârii pronunţate de instanţă angajaţii STB trebuie să îşi reia activitatea. Cei care nu fac acest lucru săvârşesc o infracţiune, a adăugat el.

„Avem o hotărâre a instanţei, care a spus că această grevă este ilegală şi a spus că trebuie reluată activitatea. Este o hotărâre a instanţei care poate fi atacată cu apel, dar până atunci este executorie. Dacă sunt şoferi şi vatmani care se uită la noi, îi sfătuiesc să se consulte cu un avocat, şi nu cu liderul de sindicat, care îi minte şi le spune că nu e executorie până la apel. (…) Un executor judecătoresc, care are un rol de autoritate de comunicare şi de îndeplinire a hotărârii judecătoreşti, se va prezenta la autobază şi depou şi va înştiinţa oficial că există această hotărâre executorie şi că cine nu o respectă săvârşeşte o infracţiune, în mod individual. Nu mai suntem în contextul de azi dimineaţă, în care nişte oameni au putut să pretexteze că este un protest spontan, individual”, a precizat edilul-şef.

Nicuşor Dan a menţionat că au existat discuţii, anterior declanşării protestului, între consiliul de administraţie şi liderii de sindicat, iar aceştia au solicitat schimbarea din funcţie a directorului general „fără să aducă argumente”. El a contrazis afirmaţiile conform cărora nu ar fi vorba despre o grevă, ci despre un protest spontan.

„Este o grevă organizată de sindicate şi avem toate dovezile în sensul acesta, pe care le-am şi depus la Parchet. Avem mărturii de la oameni care au vrut azi dimineaţă să iasă în traseu şi au fost ameninţaţi de liderul de sindicat să nu o facă, după cum avem dovezi cu acelaşi lider de sindicat care azi, după pronunţarea hotărârii judecătoreşti, a circulat din autobază în autobază ca să convingă oamenii că această hotărâre judecătorească nu este aplicabilă – adică incitarea la nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti”, a declarat el.

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunţat joi seara că personalul implicat în proteste refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei şi că există posibilitatea ca această grevă să continue şi vineri.

„Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală, care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-şi reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue şi mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariaţii STB SA pentru a nu-şi îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureştenilor din zona metropolitană şi ignorarea cu bună ştiinţă a unei decizii judecătoreşti poate genera dosare penale pentru personalul implicat în această acţiune”, semnalează reprezentanţii societăţii, într-un comunicat de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...