UPDATED 2: Producția națională de gaze a scăzut dramatic azi. Un sfert din gazul din rețea este acum din import

Datele Transgaz arată o scădere semnificativă a producției interne de gaze naturale astăzi, iar România importă gaze prin trei puncte de interconexiune cu rețelele vecine, o situație destul de rar întâlnită mai ales în această perioadă. UPDATED: Cauza ar fi scăderea producției Petrom, din cauza unor lucrări planificate la hub-ul de la Hurezani, din Oltenia. Detalii la finalul textului.
Mihai Nicuţ - vin, 18 sept. 2020, 10:26
UPDATED 2: Producția națională de gaze a scăzut dramatic azi. Un sfert din gazul din rețea este acum din import

Producția internă de gaze intrată în sistemul național de transport este, azi, de sub 20 de milioane de metri cubi de gaze, undeva la 205.000 MWh, potrivit datelor Transgaz. Volumul este mult mai mic decât cel din zilele trecute când, pe fondul majorării cu circa 10% a producției Romgaz, media era de circa 250.000 MWh.

Romgaz oprise anterior producția la mare parte din sonde, unde s-a putut tehnic, pentru că prețurile din piață ajuseseră sub costurile de extracție, însă, cum prețurile au început să crească de la începutul lunii, producția a fost reluată. 

În metri cubi, azi intră în total în sistemul național de transport 25,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi, dintre care 19,5 milioane producție internă și 5,7 milioane metri cubi din import. De menționat că, potrivit datelor Transgaz, astăzi România importă gaze pri trei puncte de interconexiune cu rețelele vecine, situație mai rar întâlnită. Pe la Arad, din Ungaria, pe la Isaccea, din Ucraina și prin gazoductul Ruse-Giurgiu din Bulgaria (flux de gaz doar șapte ore), care în mod tradițional este puțin folosit.

Producția internă de gaze este asigurată preponderent de Petrom și Romgaz.

UPDATE 16.10 Scădere a producției Petrom, din cauza unor lucrări planificate – surse

Potrivit unor surse citate de Agerpres, situaţia se datorează faptului că OMV Petrom a început lucrări de revizie la instalaţiile de la Hurezani, principalul hub de gaze din ţară, lucrări care vor dura câteva zile.

Din acest motiv, compania și-a redus producția cu circa 4 milioane de metri cubi de gaz, pe care însă îl importă, pentru a-și onora obligațiile față de clienți.

Astfel că producţia este compensată cu importuri prin trei puncte de interconectare: Isaccea (200.000 de metri cubi pe oră), Giurgiu (54.000 de metri cubi pe oră) şi Csanadpalota (34.000 de metri cubi pe oră).

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul OMV Petrom, hub-ul de gaze de la Hurezani deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul companiei, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară.

UPDATE 18.10: Petrom confirmă că a redus producția de gaze naturale

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze a companiei a fost redusă, ca urmare a opririi instalaţiilor de la Hurezani, şi sunt achiziţionate gaze de pe piaţă, inclusiv din importuri, pentru a asigura disponibilitatea gazelor în SNT.

„Dupムcum a fost anunţat în REMIT, în perioada 16 – 22 septembrie, staţia de compresoare şi staţia de tratare a gazelor de la Hurezani au intrat în perioada planificată de mentenanţă şi inspecţie anuală. În consecinţăƒ, instalaţiile de producţie a gazelor au fost oprite pentru a permite accesul în siguranţă la rezervoare şi conducte până pe 22 septembrie, cu un impact de cca. 4 mn Scm/zi. Ţinâ˜nd cont de cele de mai sus, pentru perioada menţionată, am suspendat injecţia de gaz în depozit şi asigurăƒm disponibilitatea gazelor în SNT prin achiziţia de pe piaţăƒ, inclusiv importuri”, se menţionează în răspunsul la o solicitare a AGERPRES.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Transilvania: Azi se deschide circulația pe lotul Tg Mureș – Ungheni FOTO VIDEO
Autostrada Transilvania: Azi se deschide circulația pe lotul Tg Mureș – Ungheni FOTO VIDEO
Luni, 6 decembrie, în jurul orelor 12:00 - 13:00, va fi deschisă circulația pe lotul Tg Mureș - Ungheni din Autostrada ...
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO pentru blocarea concurenților
Concurenţa investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al firmei de medicamente Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO ...
Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co ...
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Renault va elimina mai puţine locuri de muncă în Franţa decât intenţiona iniţial
Constructorul auto francez Renault a finalizat negocierile cu sindicatele pentru un nou acord pe trei ani, fiind revizuit ...