Producători: Blocarea exporturilor paralele, o soluţie de moment. Dacă nu se rezolvă cauzele, criza medicamentelor se va adânci

Blocarea exporturilor paralele este o soluţie de moment, pentru că, dacă nu se rezolvă cauzele, respectiv preţurile prea mici la medicamentele inovative şi taxa clawback la cele ieftine, atunci criza medicamentelor cu care se confruntă sistemul sanitar, recunoscută public de către ministrul Sănătăţii, se va adânci, consideră reprezentanţi ai producătorilor internaţionali de medicamente şi producătorilor de generice din România, anunţă News.ro.
Economica.net - joi, 27 apr. 2017, 20:48
Producători: Blocarea exporturilor paralele, o soluţie de moment. Dacă nu se rezolvă cauzele, criza medicamentelor se va adânci

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, joi, că, în condiţiile în care România se confruntă cu o criză în privinţa medicamentelor şi, implicit, a vaccinurilor, cere notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin şi intenţionează să solicite şi blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente prevăzute în programele naţionale de sănătate, potrivit News.ro.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat, joi, că decizia ministrului Sănătăţii de a bloca exporturile paralele este, pe moment, o soluţie bună care ar putea aduce pe piaţă mai multe medicamente.

„Este o măsură binevenită, care ajută la echilibrarea situaţiei. Dar această perioadă nu poate dura foarte mult, un trimestru, două, trei. În ultima perioadă, stocurile de medicamente au scăzut, iar multe sunt aproape de limită”, a adăugat Zaharescu, precizând că aşteaptă să vadă cum va fi rezolvată problema pe termen lung.

Şi Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), consideră că suspendarea exportului pe termen limitat este doar o soluţie de moment.

„Exportul paralel apare din cauza preţurilor mici. Suspendarea exportului pe termen limitat este o soluţie, o soluţie de moment, aşa cum de altfel este reglementat şi de către Comisia Europeană. Adică suspendarea liberei circulaţii a mărfurilor (la care intră şi medicamentele) se poate face pe durată limitată”, a explicat Laurenţiu Mihai.

Potrivit acestuia, în acest interval autorităţile române trebuie să găsească soluţii pentru a rezolva criza.

„Cauzele acestei crize sunt medicamentele inovative care pleacă la export din cauza preţurilor mici, şi taxa clawback la generice. Dacă nu se va face nimic pentru eliminarea cauzelor, criza va continua şi chiar se va adânci”, a mai spus Mihai.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a primit din iunie 2016 şi până acum 453 de notificări ale deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă privind discontinuitatea temporară sau permanentă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente. Sunt zece pagini care cuprind 453 de medicamente din toate ariile terapeutice, aparţinând producătorilor internaţionali, dar şi români, care au trimis notificare.

Guvernul PSD a promis, în programul de guvernare, reducerea cu minimum 35 la sută a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul şi au fost înregistrate ca medicamente generice, precum şi un program naţional prin care, pentru fiecare boală, fiecare pacient va avea la dispoziţie un medicament gratuit pentru afecţiunea sa.

În octombrie 2016, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu propunea şi el ca peste 450 de medicamente care au ieşit de sub patent să se ieftinească în trepte, cu 35 la sută, pe durata a trei ani.

„Politica de preţ a făcut ca, în ultimul an, unele medicamente să ajungă atât de ieftine încât o parte din producători să nu le mai aducă în România şi atunci medicamentele pur şi simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire în trepte a medicamentelor ieşite de sub patent. Medicamentele care ies de sub patent vor fi ieftinite cu 10 la sută în primul an (2017, n.r.), cu încă 10 la sută în al doilea an (2018, n.r.) şi cu încă 15 la sută în al treilea an (2019 – n.r.), după trei ani ajungându-se la o ieftinire de 35 la sută”, spunea Voiculescu în octombrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...