Producătorii auto europeni vor ca liderii politici să accepte închiderea de fabrici şi concedierile

Producătorii auto europeni, presaţi de supracapacitatea de producţie care le afectează profiturile şi îi lasă vulnerabili în faţă concurenţilor străini, vor ca liderii politici să accepte că trebuie închise fabrici şi redus numărul de locuri de muncă, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 17:27
Producătorii auto europeni vor ca liderii politici să accepte închiderea de fabrici şi concedierile

Reprezentanţii asociaţiei producătorilor europeni de automobile, ACEA, au discutat miercuri cu cei ai Comisiei Europene o soluţie pan-europeană pentru rezolvarea problemei supracapacităţii, la salonul auto de la Geneva.

Potrivit estimărilor analiştilor şi companiilor auto, în Europa există o supracapacitate de producţie de cel puţin 20%.

„Nu putem continua la nesfârşit să tratăm problemele industriei auto la nivel naţional. Avem nevoie de o soluţie la nivelul UE, dar nu este uşor”, a declarat secretarul general al ACEA, Ivan Hodac, într-un interviu.

O sursă din industrie a arătat că producătorii europeni, afectaţi de concurenţa acerbă a preţurilor, pe o piaţă marcată de austeritate, vor ca liderii politici să accepte necesitatea închiderii de fabrici, mai degrabă decât fonduri suplimentare care oricum sunt improbabile în condiţiile actuale.

Preşedintele ACEA şi director executiv al Fiat, Sergio Marchionne, va discuta în această lună despre viitoarele acorduri comerciale cu comisarul pentru Comerţ, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

O altă sursă a spus că ACEA lucrează deja la o propunere care va fi înaintată autorităţilor europene, care nu va fi însă gata până la întâlnirea cu comisarul.

Marchionne a arătat că membrii ACEA au discutat despre problema supracapacităţii la întâlnirea de miercuri şi că aceasta trebuie privită în ansamblu.

Directorul general al Peugeot, Philippe Varin, a declarat că va susţine o acţiune a UE pentru rezolvarea problemei.

Peugeot a încheiat recent un acord de alianţă cu General Motors, pentru reducerea costurilor şi împărţirea producţiei, care scoate în evidenţă supracapacitatea de producţie.

GM a precizat marţi că cei doi producători vor lua propriile decizii în privinţa fabricilor, iar alianţa nu va duce la închiderea unora dintre unităţile de producţie.

În perioada 2008-2012, marii producători auto americani General Motors, Ford şi Chrysler au închis 13 fabrici. Procesul a fost dificil, dar sectorul auto a ieşit întărit din restructurare. Potrivit IHS Automotive, capacitatea de utilizare a uzinelor a atins în acest an 82%, faţă de 66% în 2008.

În Europa, cu 241 de fabrici auto în 27 de ţări, numai trei unităţi de producţie au fost sau urmează să fie închise. Capacitatea de utilizare din acest an este estimată la 65%.

În loc să ajute producătorii să se restructureze, guvernele europene i-au salvat cu împrumuturi de mai multe miliarde de euro şi programe de casare auto care au întârziat reformele.

Orice restructurare trans-frontalieră ar întâmpina însă opoziţia puternică a guvernelor naţionale, pentru a evita subiectul sensibil al concedierilor.

Problemele sunt amplificate şi de un acord de liberalizare a comerţului cu Coreea de Sud, intrat în vigoare în iulie 2011, care a dus la creşterea vânzărilor de automobile din această ţară.

Astfel, Coreea de Sud a exportat 438.767 de vehicule în UE şi a importat 78.782 de unităţi din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană a confirmat vineri prezenţa grupării paramilitare ruse Wagner în Mali, ONU făcând, pe de altă parte, ...
Irlanda renunță la cele mai multe dintre restricțiile sanitare
Irlanda renunță la cele mai multe dintre restricțiile sanitare
Premierul irlandez, Michael Martin, a anunţat vineri ridicarea cu începere de a doua zi a majorităţii restricţiilor ...