Producătorii auto europeni vor ca liderii politici să accepte închiderea de fabrici şi concedierile

Producătorii auto europeni, presaţi de supracapacitatea de producţie care le afectează profiturile şi îi lasă vulnerabili în faţă concurenţilor străini, vor ca liderii politici să accepte că trebuie închise fabrici şi redus numărul de locuri de muncă, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 17:27
Producătorii auto europeni vor ca liderii politici să accepte închiderea de fabrici şi concedierile

Reprezentanţii asociaţiei producătorilor europeni de automobile, ACEA, au discutat miercuri cu cei ai Comisiei Europene o soluţie pan-europeană pentru rezolvarea problemei supracapacităţii, la salonul auto de la Geneva.

Potrivit estimărilor analiştilor şi companiilor auto, în Europa există o supracapacitate de producţie de cel puţin 20%.

„Nu putem continua la nesfârşit să tratăm problemele industriei auto la nivel naţional. Avem nevoie de o soluţie la nivelul UE, dar nu este uşor”, a declarat secretarul general al ACEA, Ivan Hodac, într-un interviu.

O sursă din industrie a arătat că producătorii europeni, afectaţi de concurenţa acerbă a preţurilor, pe o piaţă marcată de austeritate, vor ca liderii politici să accepte necesitatea închiderii de fabrici, mai degrabă decât fonduri suplimentare care oricum sunt improbabile în condiţiile actuale.

Preşedintele ACEA şi director executiv al Fiat, Sergio Marchionne, va discuta în această lună despre viitoarele acorduri comerciale cu comisarul pentru Comerţ, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

O altă sursă a spus că ACEA lucrează deja la o propunere care va fi înaintată autorităţilor europene, care nu va fi însă gata până la întâlnirea cu comisarul.

Marchionne a arătat că membrii ACEA au discutat despre problema supracapacităţii la întâlnirea de miercuri şi că aceasta trebuie privită în ansamblu.

Directorul general al Peugeot, Philippe Varin, a declarat că va susţine o acţiune a UE pentru rezolvarea problemei.

Peugeot a încheiat recent un acord de alianţă cu General Motors, pentru reducerea costurilor şi împărţirea producţiei, care scoate în evidenţă supracapacitatea de producţie.

GM a precizat marţi că cei doi producători vor lua propriile decizii în privinţa fabricilor, iar alianţa nu va duce la închiderea unora dintre unităţile de producţie.

În perioada 2008-2012, marii producători auto americani General Motors, Ford şi Chrysler au închis 13 fabrici. Procesul a fost dificil, dar sectorul auto a ieşit întărit din restructurare. Potrivit IHS Automotive, capacitatea de utilizare a uzinelor a atins în acest an 82%, faţă de 66% în 2008.

În Europa, cu 241 de fabrici auto în 27 de ţări, numai trei unităţi de producţie au fost sau urmează să fie închise. Capacitatea de utilizare din acest an este estimată la 65%.

În loc să ajute producătorii să se restructureze, guvernele europene i-au salvat cu împrumuturi de mai multe miliarde de euro şi programe de casare auto care au întârziat reformele.

Orice restructurare trans-frontalieră ar întâmpina însă opoziţia puternică a guvernelor naţionale, pentru a evita subiectul sensibil al concedierilor.

Problemele sunt amplificate şi de un acord de liberalizare a comerţului cu Coreea de Sud, intrat în vigoare în iulie 2011, care a dus la creşterea vânzărilor de automobile din această ţară.

Astfel, Coreea de Sud a exportat 438.767 de vehicule în UE şi a importat 78.782 de unităţi din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o creştere moderată, în perioada martie-mai, în timp ce pentru......
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...