Producătorii de componente auto ocupă circa 900.000 mp de spații industriale în România

Producătorii de componente pentru industria automotive ocupă circa 900.000 mp de spații industriale în unități de producție din cadrul parcurilor industriale sau în fabricile proprii, iar alții s-ar putea extinde sau deschide fabrici noi în cursul acestui an.
Răzvan Zamfir - Dum, 31 ian. 2021, 19:24
Producătorii de componente auto ocupă circa 900.000 mp de spații industriale în România

„Estimăm că producătorii de componente auto închiriază în România cel puțîn 350.000 de metri pătrați de spații industriale.Dar, trebuie menționat că sunt și mulți producători de componente auto care au în proprietate spațiile industriale pe care le utilizează, iar producătorii de componente auto dețin cel puțin 550.000 de metri pătrați de spații industriale. Nu includem aici producătorii de autoturisme precum Renault-Dacia și Ford. Astfel, în total, producătorii de componente auto operează cel puțîn 800.000 de metri pătrați de spații industriale”, spune Valentin Achim, consultant Industrial Department JLL România.

Iar această piață va crește, mai ales că sunt în lucru noi tronsoane de infrastructură rutieră, care odată terminate vor atrage investitori dispuși să deschidă noi fabrici de componente auto. De altfel, și Guvernul sugera că intenționează să sprijine dezvoltarea țării inclusiv prin faptul că aceasta ar putea deveni un hub regional pentru industria automotive.

„Odată cu deschiderea de noi tronsoane din infrastructură rutieră, România este din ce în ce mai atractivă pentru investitorii străini, istoria noastră în automotive, forță de muncă calificată, cât și poveștile de succes ale investitori care deja se află în România, ne poziționează pe hartă ca un punct important în industria de automotive. Sunt semnale că vom avea noi jucători în producția de componente auto în România, dar și proiecte de expansiune a celor existenți. Contextul global a făcut că toate industriile să își gândească mai atent investițiile în noile locații. Rămâne de văzut dacă aceștia își vor menține planul stabilit înainte sau vor mai amână anumite proiecte noi”, susține Valentin Achim.

Iar piața spațiilor industriale din România, a depășit anul trecut borna de 5 milioane mp de spații, iar anul acesta e estimată apariția altor 575.000 mp, încurjată de cererea venită în special din partea retailerilor, care caută spații de depozitare, dar nici producătorii de componente nu abandonează lupta deși trebuie să se adapteze noii realități și avansului mașinilor electrice, care câștigă tot mai mult teren în condițiile în care discuțiile despre protejarea mediului se acutiezează. 

O piață de 5,6 milioane mp în 2021

„Din informațiile de la dezvoltatori, estimăm că la sfârșitul anului 2021 stocul modern de spații industriale și logistice oferite la închiriere în România va ajunge la aproape 5,6 milioane metri pătrați, în creștere cu aproximativ 575.000 metri pătrați față de sfârșitul anului 2020”, arată Achim.

Iar, ca dovadă, în prezent există proiecte în discuție pentru deschiderea unor fabrici, atât în parcurile industriale cât și în locații strategice pentru aceștia prin proiecte built to suit sub un singur acoperiș.

„Balanța este înclinată în special către Vestul țării – Timișoara, Arad, Oradea, unde prezența infrastructurii facilitează logistică acestor jucători. Pentru astfel de proiecte, procesul de negociere este mai lung deoarece specificitatea fiecărui producător necesită investiții adiționale, însă experiență dezvoltatorilor instituționali facilitează acest proces. Pe parcursul anului vor fi cunoscute aceste proiecte și vom vedea și dacă există o schimbare în ceea înseamnă orientarea geografică față de ce a fost până în prezent”, încheie Valentin Achim. 

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...